IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедността в САЩ се покачва въпреки съживяването на икономиката

От 2011 г. насам бедните са се увеличили с 300 хил. души, с което делът им достига 15% от населението

16:50 | 22.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Границата на бедност за 2012 г. бе определена на 23 492 долара за четиричленно семейство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Границата на бедност за 2012 г. бе определена на 23 492 долара за четиричленно семейство. Снимка: Ройтерс

Броят на американците, които живеят в бедност, миналата година достигна 46,5 млн. души – знак, че обикновените граждани не усещат възстановяването на икономиката, което финансовите пазари виждат, пише Ройтерс.

Данните на Бюрото за преброяване на населението на САЩ очертаха белезите от рецесията през 2007-2009 г. и наляха допълнително масло в огъня на дебатите за мерките за икономии на правителството и нарастващото неравенство в доходите. Изнесените данни могат да възобновят разговорите за увеличаването на минималната работна заплата.

Друго изследване показа, че неравенството в САЩ е най-голямото от 1928 г.

От 2011 г. насам бедните се увеличиха само с 300 хил. души и затова коефициентът на бедност в страната остава непроменен – 15% на годишна база. Границата на бедност за 2012 г. бе определена на 23 492 долара за четиричленно семейство.

Възстановяването от най-голямата рецесия след тази през 30-те години на XX век беше маркирано от рекордния скок в цените на акциите, подклаждан главно от безпрецедентната парична политика на Федералния резерв. Миналата година индексът Standard & Poor's 500 постигна 16% възвръщаемост на годишна база, Бюрото за преброяване на населението оповести, че медианният доход на едно домакинство е спаднал от 51 100 долара през 2011 г. до 51 017 долара.

Въпреки че по-голямата част от закритите 8 млн. работни места бяха компенсирани, повечето от тях бяха в сферата на услугите като търговията на дребно и ресторантьорството, които по принцип не са добре платени.

Затягането на коланите от страна на Вашингтон с цел намаляване на бюджетния дефицит значително понижи грижите за социалното осигуряване. През миналата година около 16,1 млн. деца и 3,9 млн. души на възраст 65 и повече години са живели в бедност.

В доклада на Бюрото личат и положителни новини. Миналата година 48 млн. души не са имали здравна застраховка, което е спад от 48,6 млн. души през 2011 г.

Цифрата на здравните застраховки се покачва от 260,2 млн. долара през 2011 г. до 263,2 млн. през 2012 г. Броят на неосигурените намаля за втора поредна година, след като през 2010 г. Барак Обама направи реформи за по-достъпно здравеопазване.

Правителството на САЩ очаква броят на неосигурените да спада. До 2014 г. още около 9 млн. души се очаква да се сдобият със здравни застраховки чрез разширяването на обхвата на програмата Medicaid върху бедното население върху почти от половината от щатите.

Още 7 млн. души ще имат здравни застраховки чрез субсидираните държавни борси, създадени с нов закон.

Делът на хората, осигурени чрез правителствените програми като Medicare и Medicaid, се качи на 32,6% от 32,2 на сто.

Делът на неосигурените деца, живеещи в бедност, е 12,9% спрямо децата, които не живеят в бедност, показват още данните на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
САЩ не могат да се измъкнат от капана,който сам заложиха и в момента в който безпрецедентното печатане на пари приключи по една или друга причина ще повлекат целият свят в дълбока рецесия по страшна от Голямата депресия. Причината за това е тривиално проста: не плащат, а когато не плащат няма кой да купува.А защо не плащат-защото има евтина работна ръка по целият *** свят в изобилие и бизнесът е в изгодната позиция да определя правилата на играта. В резултат на растящата производителности изобилието от човеци, които са само стока, мръвка за бизнеса, цената им пада спрямо производителността на труда и всъщност би трябвало отдавна да има дефлация, но тя е разрушителна и затова всички се борят както могат да има инфлация защото освен всичко друго повишава износа.Затова пък акциите поскъпват в очакване на краха. И той е неизбежен. Няма как да спрат , а улицата е еднопосочна към бездната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Още едно доказателство, че т.н. възстановяване е само на цифри, и действа полза на тези, които опрерат и фактически измислят цифрите. Дерзайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Това е не силно вероятно , а неизбежно!! Ще пада много бързо стандарта им на живот, пропорционално на загубване на смисъла от ... тях! Ако не се срине много долара /средновероятен сценарий/, то данъците им ще компенсират с ръст "излишната" за резидентите покупателна способност! Спрямо това което е сега, ще бъдат смазани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
Сините камъни
преди 10 години
Че САЩ имат ли икономика?Или броят веригите Макдоналдс и веригите за бързи закуски за икономика?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още