IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отказът на Съмърс да поеме Фед върна доверието в американските борси*

Широкият бенчмарк S&P 500 започна сесията, приближавайки се до най-големия си рекорд в историята

17:58 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отказът на Съмърс да поеме Фед върна доверието в американските борси*

Американските фондови пазари започнаха новата седмица с повишения, след като номинираният лично от президента Барак Обама за наследник на Бернанке начело Федералния резерв Лорънс "Лари" Съмърс оттегли по собствено желание кандидатурата си.

Щатският индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва до 15 538,90 пункта, отбелязвайки ръст от 1,08 на сто. Технологично ориентираният Nasdaq Composite е нагоре с 0,46% до 3 739,38 пункта, докато широкият бенчмарк S&P 500 добавя 0,85% до 1 702,38 пункта, приближавайки се в непосредствена близост до своя най-голям исторически рекорд.

Бившият секретар на щатското Министерство на финансите Лари Съмърс неочаквано обяви, че се отказва да участва в битката за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Фед. "Трябва с нежелание да заявя, че евентуалното ми назначаване би било саркастично и не би защитавало интересите на Федералния резерв, администрацията и най-вече – интересите на нацията за продължаващото възстановяване на икономиката“, пише Съмърс в писмо до президента Обама.

Оттеглянето на кандидатурата на Съмърс дойде едва няколко часа преди ключовата срещата на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Фед. Очаква се централните банкери да вземат решение относно бъдещето на мащабната програма за количествени улеснения в размер на 85 млрд. долара на месец.

"Съмърс бе критик на количествените улеснения. Световните пазари бяха развълнувани, че той няма да им даде възможност да се оправят бързо", пише Ник Райх, главен изпълнителен директор на Earnings Scout.

Отказът на Съмърс принуди американският президент да обърне поглед върху другите потенциални кандидати за бъдещото вакантно място, а именно - зам.-председателят на Фед Джанет Йелън, бившият зам.-председател Донълд Кон, както и бившият министът на финансите Тимъти Гайтнър. Обама заяви, че е провел разговори с първите двама, като решението се очаква в близките дни.

Борсите отвъд Океана бяха подкрепени и от споразумението между Русия и САЩ, които изготвиха общ план за разоръжаване на правителството на Башар Асад. След тридневни преговори в Женева в събота държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров обявиха, че са достигнали до споразумение. В основата му стои решението през първата половина на 2014 г. всички химически оръжия на режима на Башар Асад да бъдат унищожени.

На фона на понижаващата се възможност от военни действия в Близкия Изток цената на петрола отстъпва по време на днешната търговия на международните пазари. "Черното злато" с доставка през ноември поевтинява с 0,98% до 106,49 долара за барел.

Междувременно в обратната посока се движи пазарната оценка на златото с доставка през декември, което поскъпва с 0,89 на сто до 1 320,30 долара за тройунция. Фючърсите върху среброто също покачват стойността си, търгувайки се при 22,093 долара за тройунция, или дневен ръст от 1,72%.

* Данните са актуални към 17:25 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още