IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средствата на европейските кредитори на Lehman Brothers ще бъдат възстановени

Властите ще направят всичко, което е по силите им, за да може да се предотвратят нови сривове, посочва бивш служител на PwC

10:09 | 16.09.13 г.
Средствата на европейските кредитори на Lehman Brothers ще бъдат възстановени

На някои от базираните в Европа кредитори на Lehman Brothers "ще бъдат възстановени почти всички дължими средства", отбелязва пред CNBC администраторът на европейските операции на една от големите вече несъществуващи инвестиционни банки.

По думите на експерта в моментните перспективите пред необезпечените кредитори са по-добри от очакваното. "Ceга има все по-голяма вероятност, че ще получите парите си обратно, ако сте незащитен кредитор", заяви Тони Ломас, администратор и партньор в PricewaterhouseCoopers (PwC).

Мнението на Ломас се различава чувствително от опасенията, които последваха след разпадането на инвестиционната банка преди точно 5 години – на 15 септември 2008 г. Фалитът на Lehman Brothers бе последван от най-лошия ден в историята на индекса Standard & Poor's 500.

"Пазарният срив, който последва фалита на Lehman, би могъл да се случи отново, освен ако световните финансови органи не предприемат действия по предотвратяването му", предупреди Тони Ломас.

Регулаторите по целия свят се опитват да въведат правила, чрез които ще бъдат сигурни, че банките ще бъдат по-строго регулирани в бъдеще. В периода, който последва кредитната криза, някои банки бяха поставени в графата "твърде големи, за да фалират" с оглед на възможността евентуален техен срув да причини системен риск за финансовата система. В резултат спасяването на огромни корпорации увеличили чувствително нивото на американските държавни задължения.

"Властите ще направят всичко, което е по силите им, за да може да се предотвратят нови сривове, като всъщност предоставят ликвидност под един или друг вид, за да вървят по старому нещата за известно време", добавя Ломас.

Според бившия служител на PwC случаят с Lehman Brothers еподобна на тази по фалита на енергийната компания Enron, която също е работила с вече несъществуващата инвестиционна банка преди фалита си през 2001 г. Той описа "рамката" на Lehman като "подобна" на тази на Enron.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още