IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калифорния става щатът с най-високо минимално заплащане през 2016 г.

Законопроект предвижда постепенно покачване на ставката с 25% до 10 долара на час

16:36 | 13.09.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калифорния става щатът с най-високо минимално заплащане през 2016 г.

Калифорния планира увеличаването на минималното работно заплащане до 10 долара на час. По този начин западният щат ще оглави своеобразната класация за минимална заплата сред 50-те американски административни окръга.

Очаква се планирания закон да предвижда постепенно повишаване на текущата ставка от 8 долара на час с 25% до 2016 г., съобщава ВВС.

Мярката стана обект на множество критики от страна на работодателските съсловия. Предприемачите предупредиха, че административното покачване на заплащането ще ги принуди да ограничат наемането на нови служители.

Минималната федерално определена ставка за почасово заплащане в САЩ е 7,25 долара, като към момента 20 щати предлагат по-високо минимално заплащане. Своеобразната класация е водена от Вашингтон, където най-ниско заплатените работници получават по 9,19 долара на час.

Контролираният от демократите щатски Сенат прие законопроект за новата мярка в четвъртък. Очаква се държавният правителствен комитет на Калифорния да гласува в близките седмици решението – процедура, която повечето анализатори описват като чиста формалност.

Губернаторът Джери Браун заяви, че минималната работна заплата не се движи в крак с нарастващите разходи в Калифорния, който е най-големият по население щат в САЩ. "Това законодателно решение е закъсняло. То ще помогне на борещите се в тази сурова икономика семейства", посочи той в сряда.

Въпреки това някои бизнес лидери предупредиха, че по-високата ставка ще възпрепятства способността им да работят нормално и ще ги принуди да намалят работното време и да ограничат наемането на нов персонал.

"25-процентово увеличение на разходите за труд ще доведе до по-малко възможности за работа за калифорнийците, които искат да стъпят обратно на краката си", заявиха по повод предстоящото решение от калифорнийската ресторантьорска асоциация.

Одобрението на законопроекта идва на фона на все по-засилващата се кампания за рязко покачване на минималното заплащане на работниците в заведенията за бързо хранене в САЩ.

Президентът Барак Обама и някои членове на Конгреса препоръчаха повишаване на минималното работно заплащане, тъй като разликата в доходите в страната продължава да се увеличава. По последни данни най-богатите 1% американци са били отговорни за 19,3% от всичките доходи на домакинствата през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 10 години
ако от последния път когато в САЩ е вдигана мин ставка на час се натрупа год инфлация/от която фашиста трепери/ то мин заплата на час трябва да се актуализира до 10.25$/H
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 10 години
ха ха ха хажалки стеспоред мен мин заплата навсякъде по света трябва да е еднаква/защото са всичко се търгува на световния глобален пазар, време е и труда да се регулира на световно нива, за да няма робство по света/ и тази заплата трябва да се обвърже с индекса на инфлациятаИскат СТО - нека го имат - ние социалистите искаме ГЕМС- глобална единна мин ставкаФашисти, не ви ли харесва... и вие не ми харесвате и сте изоблечени по всички точки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
dimitar.vuchev
преди 10 години
И в действителност е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
Според ИПИ това е дълбоко погрешна стъпка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още