IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама дава път на дипломацията

Американският президент поиска Конгресът да отложи вота за удара по Сирия с надеждата, че Дамаск ще се откаже от химическите оръжия

08:17 | 11.09.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Обама:&nbsp;&quot;САЩ не са световният полицай, но идеалите, принципите и националната сигурност на САЩ в Сирия са под въпрос&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама: "САЩ не са световният полицай, но идеалите, принципите и националната сигурност на САЩ в Сирия са под въпрос". Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама е поискал от Конгреса да отложи вота за удара по Сирия, след като Русия постигна дипломатически пробив в опита да убеди Дамаск да се откаже от химическите оръжия, съобщи FT.

В телевизионно обръщение към нацията Обама посочи, че дипломатическата инициатива, обявена за първи път в Москва през почивните дни, е на път да “отстрани химическите оръжия без сила”.

Американският президент също така определи дипломатическите ходове от последните дни като “окуражаващи” и поиска вотът за военната намеса, за която търсеше международна подкрепа.

“Все още е рано да се каже, дали това предложение (Сирия да предаде химическите си оръжия под международен контрол – бел. ред.) ще успее, а евентуално споразумение трябва да съдържа клаузи, според които да се проверява дали режимът на Асад спазва ангажиментите си”, коментира Барак Обама.

Основната позиция на американския президент за ситуацията в близкоизточната страна не се е променила – предполагаемата употреба на химически оръжия от Дамаск е предизвикала отговора на международната общност, подчерта той. Обама обаче не даде никакви индикации колко време би отнело едно дипломатическо решение. Само преговорите вероятно ще отнемат седмици, ако не и месеци, посочва изданието.

Обама подчерта още, че продължителната гражданска война в Сирия “не е светът, който ние трябва да приемаме”. Той отново повтори, че ако САЩ не са се задействали, вероятно и други диктатори са щели да бъдат насърчени да използват химическо оръжие, включително и срещу американски военни части. 

"САЩ не са световният полицай, но идеалите, принципите и националната сигурност на САЩ в Сирия са под въпрос", заяви още Обама.

Речта на президента трябваше да увери американския народ, че Вашингтон няма да бъде въвлечен в продължителна война, но и същевременно да демонстрира, че САЩ ще изпратят силно послание към Башар Асад.

Обама подчерта, че е получил много писма от притеснени граждани. “Знам, че след ужасната цена, която платихме за Ирак и Афганистан, идеята за военни действия, колкото и ограничени да са те, няма да бъде особено добре приета”, коментира той.

“Когато диктаторите извършват зверства, те се опитват да представят нещата пред света по друг начин. Но тези неща се случват. Фактите не могат да бъдат отречени. Въпросът сега е какво САЩ и международната общност сме готови да направим”, заключи Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Колкото ... толкова по-добре. Някъде го изпуснах в първото изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Мисля, че колкото по бързо Светът разбере, че САЩ нямат абсолютно никакво право и морал, да бъдат чужди съдници, още по-малко световен "полицай" или нещо от сорта, на каквото се представят. Има ООН, има НАТО, има международни съдилища, СЗО, СБ. Все институции който "уж" са създадено от всички в интерес на всички, а над тях пак САЩ самосиндикално решава, кой е виновен и кой трябва да бъде наказан. Ми да закриваме НАТО тогава? Излиза, че тези институции само смучат парички за администрация. Не че не знаем, че е така де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Това на което може да се надяваме, изглежда е , сдържащата/възпиращата роля на някакъв относителен паритет, който е бил установен при анализа на видимите и не-видимите маневри през последните дни. Дано най-лошото се размине, дано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Повече от сигурен съм, че този път нещата са много сериозни . Видно е по внезапните обрати в позициите на запада, че този път трябва да правят много тежък избор: да пробват колко е слаба и баззащитна Русия, или да дадат заден, за да не им запуши ***.Аз не разбирам колко трябва да си нагъл, за да не разбереш ясно заявеното от Русия:Имаме интереси в Сирия. Имаме военна база. Имаме хиляди руснаци, живеещи там. Не можем да зачеркнем всичко това, десетилетия присъствие и важен съюзник! Дадохме ви до тук каквото поискахте изтеглихме се от Европа без никакви условия, оставихме ви да вилнеете където решихте Югославия, Ирак, Афганистан, Либия... Сирия е различна и трябва да я оставите на мира! Повече няма да отстъпваме! Видяхте Чечня, видяхте Грузия можем и така! Пробвайте ни и в по-голяма касапница готови сме!И понеже псетата са много смели, когато са на глутница, налитат и джавкат. Кое първо обаче ще опита мечата ***? Единственият териер Англия, си го върза стопанина. Я да видим другите колко са корназ! ХехеИ кенийчето, преди да громи диктаторите по света, нека първо обясни какво правят в Сирия 1300 осъдени на смърт убийци, изнасилвачи и наркотрафиканти, освободени от саудитски затвори и на чия страна се бият и с какви методи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Да пускат бомбите и да се свършва :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Имаше някакви слухове за движение на ядрен арсенал по източното крайбрежие на щатите, ако това е било вярно сигурно нещо е "шавало" и в Азия. Нищо чудно държавните мъже и във Вашингтон и в Москва да са имали една безсънна десетдневка, за която света, все още не е разбрал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още