IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за Сирия и китайските данни окрилиха Wall Street*

Разговорите се въртяха и около най-голямата за последното десетилетие реорганизация на компонентите във водещия индекс Dow Jones

18:34 | 10.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Надеждите за Сирия и китайските данни окрилиха Wall Street*

Надеждите за мирно разрешаване на конфликта в Сирия и положителните икономически данни от Китай окрилиха фондовите пазари в САЩ във вторник. 

Сирийското правителство е приело според медийни публикации предложението на Русия за поставяне на своите химически оръжия под международен контрол. Официално потвърждение за това обаче все още няма. Инвеститорите се надяват обаче, че с това ще бъде избегнат удар от страна на американската армия.

Насърчаващо прозвуча освен това, че икономиката на Китай отново набира скорост. Компаниите там отново увеличават през август значително производството си – повече от очакваното, търговците на дребно са продавали повече, а компаниите се осмеляват да взимат нови заеми.

Индексът на сините чипове Dow Jones отчита ръст с 0,5% до 15 140 пункта. По-широкият индекс S&P 500 също така нараства с 0,5 на сто до 1680 пункта. Индексът на технологичната борса спечели 0,4 на сто до 3722 пункта.

За тема на разговорите се погрижи и самият Wall Street. В американския Dow Jones Industrial предстоят значителни промени. Инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc, компанията за картови разплащания Visa Inc и производителят на спортна екипировка Nike Inc ще бъдат включени в Dow Jones Industrial Average в рамките на най-голямата реорганизация в него за последното десетилетие. На 23-и септември те ще заменят Bank of America Corp, Hewlett-Packard Co и Alcoa Inc, чиито акции се котират ниско и упражняват по-слабо влияние върху ценово претегления индекс.

Акциите на Goldman Sachs поскъпнаха с три процента, с три процента нагоре са и книжата на Visa, а Nike спечели 2,6%. Дори и напускащите индекса компоненти спечелиха от оживлението на борсата: акциите на Alcoa поскъпват с един процент, а пазарната капитализация на Bank of America – с 1,2%. Само Hewlett Packard се обезценява – с 1,3 на сто. Около Bank of America Corp има още новини от днес. Втората по големина американска банка ще премахне около 2 100 работни места и ще затвори 16 ипотечни офиси, предаде Bloomberg.

Търсени бяха и акциите на Microsoft, които поскъпнаха с от 0,5 на сто. И главният изпълнителен директор на Ford Алън Мълали се спряга като кандидат за поста, който ще бъде овакантен от сегашния изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър. Най-малко трима от 20-те най-големите инвеститори в софтуерния гигант призовават високия пост да заеме експерт, специализиран в преструктуриране на концерни, предава Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници.  

*Актуално към 18,15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още