IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45-минутна разходка променя мнението на Обама за Сирия

Американският президент не иска да е единственият, който да носи отговорност за евентуална намеса в страната

14:43 | 01.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. Снимка: Ройтерс

Денис Рос, дългогодишен дипломат, който е работил по време на първия мандат на Обама в сътрудничество с Макдона в Съвета за национална сигурност, заявява: „Той категорично взима предвид това, с колко високи разходи са свързани досегашните американски интервенции. Затова той подхожда с истинска загриженост по въпроса за разполагането на въоръжените сили. „Ако наистина започнем акция, докъде може да стигнем и как след това ще се измъкнем от там отново?“

В петък вечерта, в 19 часа, Обама вика своите топ служители в офиса си, сред тях и съветникът му по националната сигурност Сюзън Райс, която посвещава в плановете си. Според някои служители идеята да се пита Конгреса за разрешение за намеса, е лично на Обама.

Много вътрешни източници са били объркани от факта, че Обама е готов да поеме риска от евентуално „Не“. „Трябва да спечелим гласуването, трябва да го спечелим“, развълнувано е крещял високопоставен правителствен представител, след като Обама публично оповестява решението с. „Ако Конгресът не му разреши да действа, последиците за него и за положението на страната ни в света ще са огромни“.

По-късно в петък вечер Обама признава пред екипа си, че решението му се дължи и на нарастващото му опасение от критиките на конгресмените. Те са се оплаквали, че Обама не иска разрешение от Конгреса, а в същото време основно критикуват на решенията му.

Говорителят на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър е призовал Обама в свое писмо да се консултира по-силно с Конгреса. Той е поискал също така в Белия дом да бъдат очертани целите на военен удар срещу Сирия. Други републиканци, включително сенатор Джон Маккейн, публично са оповестили, че плановете на Обама за ограничена атака не отиват достатъчно далеч . Други пък, включително значителен брой политици от собствената демократична партия на Обама в Конгреса, са напълно против всякаква намеса в Сирия.

Според настоящи и бивши американски служители Обама е искал да включи Конгреса в решението и заради това, че членовете му също следва да споделят отговорността за евентуално нападение срещу Сирия, точно както самият той ще я носи. Според вътрешни източници Обама смята също, че САЩ ще може да действат по-силно в Сирия, ако целият Конгрес застане зад решението.

В събота Обама е прекарал два часа заедно със своя Националния съвет за сигурност. По време на срещата генерал Демпси уверява отново, че атаките може да почакат. Генералът съобщава на президента на САЩ и на неговите съветници, че американските военни са убедени, че по-нататъшно забавяне няма да има неблагоприятни последици. Военните кораби можело просто да останат на мястото си.

През миналата седмица правителствените съветници са заявили, че ще действат бързо срещу Сирия. Високопоставен представител на правителството предупреждава, че едно колебание може да засили позициите на Асад. Той говори на военна "спешност" и загриженост, че сирийското правителство и неговите поддръжници ще използват забавянето, за да прикриват следите си и да направят ситуацията като цяло непрозрачна.

По време на заседанието Обама уточнява, че решението му е окончателно. В края на срещата и консултантите се съгласяват с плановете му.

Малко преди речта си в Розовата градина на Белия дом Обама се обажда и на френския президент Франсоа Оланд. САЩ се надявали подкрепата на французите за евентуална военна акция да продължи, казва той.

Високопоставен американски служител заяви в събота, че е уверен, че Асад няма да използва забавянето на американското решение за нови атаки с химически оръжия. Представители на Белия дом също така прогнозират, че Конгресът ще одобри военен удар срещу Сирия. Разкритията на тайните служби са твърде значими и нееднозначни, казват те. Ако Конгресът даде разрешение, атаките може да започнат в рамките на седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
п.п. Бих заложил, че преди решението на Конгреса на САЩ в Сирия ще има провокации, флотът ще предприеме действия и удобно ще постави конгресмените пред свършени факти, които да узаконят извършеното. Такъв сценарий устройва всички и е много вероятен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
Ако правилно съм прочел статията, кръгът муджахидини около президента на САЩ е изненадан че няколкомесечната обработка не е дала желания резултат и Обама не е поел цялата отговорност за нападение. Сега ще се наложи Конгресът да вземе решение и лобистите напълно да се разкрият, което всъщност не е трябвало да става. Доста директно се пояснява, че обработката ще продължи и ще бъдат организирани нови "инциденти", които да затвърдят у Конгреса необходимостта от война срещу Сирия. Нищо ново, в случай че съм прочел правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И американските генерали не са със Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
kaputov
преди 10 години
По времето когато САЩ нападнаха Ирак под измислен предлог,Русия и Китай не бяха такъв фактор в международната политика,какъвто са сега.Няма да стане без тяхното съгласие,а такова едва ли ще има.САЩ вече не са първата световна сила и Обама добре го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ако бях толкова "човешки ограничен", та да вярвам, че от него зависи НЕЩО, сигурно щях да му съчувствам... Като гледам, оптимизационния им модел за налагане на решения и манипулиране им дава резултатен алгоритъм сходен с текущия в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
forum_rookie
преди 10 години
dobri, той и Сталин минаваше за победител, ама историята днес не е такава, каквато той е искап да се запомни от бъдещите поколения.Друго нещо: според теб Буш-мпадши "победител" ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dobri
преди 10 години
Победителите пишат историята. Такава, каквато искат да се запомни от бъдещите поколенията. А победителите печелят властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
eldred
преди 10 години
Това не значи, че Асад контролира напълно армията си. Особено по време на гражданска война е напълно възможно, атаката да е дошла и от неговата армия без да е била одобрена от висшето командване. От самото начало на гражданската война никой не е съвсем наясно какво точно става в Сирия. Възможно е някоя от многобройните групировки в опозицията да се е сдобила с химическо оръжие, но още по-вероятно е и някой с "пръст на спусъка" просто да си е итървал нервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Есхил
преди 10 години
Какво толкова интересно има. Американците най добре знаят , че Асад трябва да е луд , че в момент когато войските му са в настъпление по всички фронтове да използува химическо оръжие и то в момент когато има наблюдатели на ООН. Знаят че , излъгаха целия свят за Ирак преди десет години и че това няма да остане скрито и че светът ще научи истината и тогава не само Обама изгаря като бушон , но и партията му няма да види властта поне четвърт век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още