IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45-минутна разходка променя мнението на Обама за Сирия

Американският президент не иска да е единственият, който да носи отговорност за евентуална намеса в страната

14:43 | 01.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. Снимка: Ройтерс

Вътрешни източници в Белия дом заявяват, че са дълбоко объркани от промяната в убежденията на Обама. Някои са заявили, че имат опасения за решението. Скептиците се чудят как ще се процедира, ако Конгресът отхвърли военна операция.

Важни съюзници на Вашингтон – от Израел до Саудитска Арабия, са били напълно изненадани от решението, докладват дипломати. Те са мислили, че атаката на САЩ срещу Сирия е неизбежна и са се подготвяли за отмъщения над Асад.

Съюзниците от Близкия изток се боят според представител на правителството преди всичко от това, че заради дебата в Конгреса ще мине много време и това ще намали спешността на операцията.

Когато на 24-и август, три дни след спорната атака с газ в Сирия, Обама обсъжда в конферентната зала на Белия дом плановете със Съвета за национална сигурност на страната си, той дава ясно да се разбере - ще действа, дори и сам. 

Но изявлението на генерал Мартин Демпси, председател на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, по време на срещата силно впечатлява Обама. Демпси, цитиран от вътрешни лица, заявява, че моментът на атаката е без значение. Той уверява президента, че военните ще изпълняват функциите си ефективно - независимо от това дали атаките ще се състоят утре, през идната седмица, или след месец.

В четвъртък Белият Дом наблюдава с тревога как британският премиер Дейвид Камерън не успява да наложи в парламента англо-американските военни планове срещу Сирия. Това е отворило очите на отговорните лица в Белия дом, че не бива да пренебрегват скептицизма към войната - както във Великобритания, така и в собствената си страна, твърдят американски служители.

До петък вечерта съветниците по националната сигурност на Обама са фокусирали действията си над плана, че правителството просто ще уведоми Конгреса за решението си. Но фактът, че членовете ще могат да гласуват за евентуална военна акция, не е бил в дневния ред на консултативния екип. Онова, което експертите по сигурността са приемали като единствено възможно решение, гласи: президентът има законно право да действа без одобрението на Конгреса, и той ще действа въз основа на тези правомощия.

Но тогава обаче по време на дневния си брифинг Обама отива на разходка със своя съветник по външна политика и началник на кабинета на Белия дом Денис Макдона, в градината на Белия дом. 45 минути продължава разговорът, в който Обама разкрива пред съветника си какво наистина мисли - че не е достатъчно да заяви решението си пред Конгреса, и че депутатите трябва да получат правото на решение – пък да става, каквото ще.

Настоящи и бивши държавни служители не са изненадани, че Обама е взел такова важно решение след разговор с Макдона. Макдона, бивш заместник-съветник по националната сигурност на Обама, се е утвърдил като влиятелен глас зад кулисите срещу намеса в Сирия. Наследникът на Макдона в САЩ в Съвета по национална сигурност наистина гарантира, че американците все повече ще подкрепят сирийската опозиция. Той обаче няма добри връзки с президента, както Макдона.

Още през миналата година по време на вътрешноведомствена за правителството кризисна среща Макдона се застъпва за това, правителството да не поема по "хлъзгавия път" на потенциално непопулярна военна кампания, казват американски официални лица, които са били присъствали на срещата. Още в предишната си роля като заместник-съветник по националната сигурност Макдона силно е влияел върху решенията на президента, казва американски служител.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
п.п. Бих заложил, че преди решението на Конгреса на САЩ в Сирия ще има провокации, флотът ще предприеме действия и удобно ще постави конгресмените пред свършени факти, които да узаконят извършеното. Такъв сценарий устройва всички и е много вероятен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
Ако правилно съм прочел статията, кръгът муджахидини около президента на САЩ е изненадан че няколкомесечната обработка не е дала желания резултат и Обама не е поел цялата отговорност за нападение. Сега ще се наложи Конгресът да вземе решение и лобистите напълно да се разкрият, което всъщност не е трябвало да става. Доста директно се пояснява, че обработката ще продължи и ще бъдат организирани нови "инциденти", които да затвърдят у Конгреса необходимостта от война срещу Сирия. Нищо ново, в случай че съм прочел правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И американските генерали не са със Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
kaputov
преди 10 години
По времето когато САЩ нападнаха Ирак под измислен предлог,Русия и Китай не бяха такъв фактор в международната политика,какъвто са сега.Няма да стане без тяхното съгласие,а такова едва ли ще има.САЩ вече не са първата световна сила и Обама добре го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ако бях толкова "човешки ограничен", та да вярвам, че от него зависи НЕЩО, сигурно щях да му съчувствам... Като гледам, оптимизационния им модел за налагане на решения и манипулиране им дава резултатен алгоритъм сходен с текущия в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
forum_rookie
преди 10 години
dobri, той и Сталин минаваше за победител, ама историята днес не е такава, каквато той е искап да се запомни от бъдещите поколения.Друго нещо: според теб Буш-мпадши "победител" ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dobri
преди 10 години
Победителите пишат историята. Такава, каквато искат да се запомни от бъдещите поколенията. А победителите печелят властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
eldred
преди 10 години
Това не значи, че Асад контролира напълно армията си. Особено по време на гражданска война е напълно възможно, атаката да е дошла и от неговата армия без да е била одобрена от висшето командване. От самото начало на гражданската война никой не е съвсем наясно какво точно става в Сирия. Възможно е някоя от многобройните групировки в опозицията да се е сдобила с химическо оръжие, но още по-вероятно е и някой с "пръст на спусъка" просто да си е итървал нервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Есхил
преди 10 години
Какво толкова интересно има. Американците най добре знаят , че Асад трябва да е луд , че в момент когато войските му са в настъпление по всички фронтове да използува химическо оръжие и то в момент когато има наблюдатели на ООН. Знаят че , излъгаха целия свят за Ирак преди десет години и че това няма да остане скрито и че светът ще научи истината и тогава не само Обама изгаря като бушон , но и партията му няма да види властта поне четвърт век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още