IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

45-минутна разходка променя мнението на Обама за Сирия

Американският президент не иска да е единственият, който да носи отговорност за евентуална намеса в страната

14:43 | 01.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обама иска да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни. Снимка: Ройтерс

45-минутна разходка в събота следобед e засилила убеждението у американския президент Барак Обама, че той трябва да търси одобрението на Конгреса преди каквото и да е военно действие в Сирия. За правителството на САЩ това ще е съдбоносен избор - и никой от съветниците по сигурността на Обама не е успял да предвиди тази промяна у Обама, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Невероятната промяна в курса след цялата седмица с дрънкането на оръжията в САЩ може да доведе до трудна борба за власт в рамките на Конгреса. Членовете му биха могли в крайна сметка да отхвърлят военен удар срещу Сирия. От друга страна, те може да разстроят съюзниците на САЩ в Близкия изток, които смятат една атака за абсолютно необходима. Ако САЩ останат неактивни, това може не само да засили властта на сирийския президент Башар Асад, но също така и тази на най-близките му съюзници: Иран и ливанската Хизбула.

Служители от Белия дом твърдят, че Обама сам е взел решението да се консултира с Конгреса. Това решение показвало какво голямото значение отдава американският президент на възможността да влезе в историята като един миролюбив командир - като президент, който е направил всичко по силите си, за да държи Съединените щати настрани от чужди войни.

До петък вечер за националния екип по сигурността около Обама е било немислимо, че правителството може да поиска от Конгреса на САЩ разрешение за военен удар. В действителност обсъждан е бил само планът за наказание на Асад заради предполагаемото нападение с отровен газ по време на бушуващата в Сирия гражданска война.

САЩ и други страни все още са убедени, че сирийският режим е отговорен за нападението. В крайна сметка, политиците са смятали, че въпросът е само за броя на целите за бомбардировката на американската армия и кога точно на военните кораби в Средиземно море ще се даде командата за огън.

Въпреки това Обама не е криел от своя екип, че се чувства неудобно да действа без подкрепата на Съвета за сигурност на ООН. Настоящи и бивши служители на американското правителство казват, че спорното решение на Обама отразява загрижеността да предприеме нова война без политическата подкрепа на Конгреса и на Обединеното кралство на своя страна. Също така и от арабските държави идва малка обществена подкрепа, въпреки че те не блокират атаката на САЩ към Сирия.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 15 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
п.п. Бих заложил, че преди решението на Конгреса на САЩ в Сирия ще има провокации, флотът ще предприеме действия и удобно ще постави конгресмените пред свършени факти, които да узаконят извършеното. Такъв сценарий устройва всички и е много вероятен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 3
balkando
преди 10 години
Ако правилно съм прочел статията, кръгът муджахидини около президента на САЩ е изненадан че няколкомесечната обработка не е дала желания резултат и Обама не е поел цялата отговорност за нападение. Сега ще се наложи Конгресът да вземе решение и лобистите напълно да се разкрият, което всъщност не е трябвало да става. Доста директно се пояснява, че обработката ще продължи и ще бъдат организирани нови "инциденти", които да затвърдят у Конгреса необходимостта от война срещу Сирия. Нищо ново, в случай че съм прочел правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
И американските генерали не са със Обама!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
kaputov
преди 10 години
По времето когато САЩ нападнаха Ирак под измислен предлог,Русия и Китай не бяха такъв фактор в международната политика,какъвто са сега.Няма да стане без тяхното съгласие,а такова едва ли ще има.САЩ вече не са първата световна сила и Обама добре го знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ако бях толкова "човешки ограничен", та да вярвам, че от него зависи НЕЩО, сигурно щях да му съчувствам... Като гледам, оптимизационния им модел за налагане на решения и манипулиране им дава резултатен алгоритъм сходен с текущия в БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
forum_rookie
преди 10 години
dobri, той и Сталин минаваше за победител, ама историята днес не е такава, каквато той е искап да се запомни от бъдещите поколения.Друго нещо: според теб Буш-мпадши "победител" ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
dobri
преди 10 години
Победителите пишат историята. Такава, каквато искат да се запомни от бъдещите поколенията. А победителите печелят властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
eldred
преди 10 години
Това не значи, че Асад контролира напълно армията си. Особено по време на гражданска война е напълно възможно, атаката да е дошла и от неговата армия без да е била одобрена от висшето командване. От самото начало на гражданската война никой не е съвсем наясно какво точно става в Сирия. Възможно е някоя от многобройните групировки в опозицията да се е сдобила с химическо оръжие, но още по-вероятно е и някой с "пръст на спусъка" просто да си е итървал нервите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 3
Есхил
преди 10 години
Какво толкова интересно има. Американците най добре знаят , че Асад трябва да е луд , че в момент когато войските му са в настъпление по всички фронтове да използува химическо оръжие и то в момент когато има наблюдатели на ООН. Знаят че , излъгаха целия свят за Ирак преди десет години и че това няма да остане скрито и че светът ще научи истината и тогава не само Обама изгаря като бушон , но и партията му няма да види властта поне четвърт век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още