IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street успя да се задържи над водата

По-добрата от очакваното ревизия на икономическия растеж в САЩ подкрепи индексите

23:26 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Wall Street успя да се задържи над водата

С повишения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street благодарение на по-добрите от очакваното данни за икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,11% до 14 841 пункта, S&P 500 записа ръст от 0,19% до 1 638 пункта, а Nasdaq добави 0,74% до 3 620 пункта.

Днес Бюрото за икономически анализи съобщи, че за периода април-юни американската икономика е нараснала с 2,5%, а не с 1,7%, каквато беше първоначалната оценка. Анализатори очакваха ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да бъде ревизиран нагоре до 2,2%.

Подадените през миналата седмица молби за помощи при безработица обаче са намалели с по-малко от очакваното. Трудовото министерство в САЩ съобщи, че подадените заявления са намалели с 6 хил. до 331 хил., докато очакванията бяха за спад със 7 хил. молби до 330 хил.

Докладът за заетостта през август ще бъде представен от Вашингтон в края на следващата седмица. В последните месеци се наблюдава известно забавяне на темповете на разкриване на нови работни места в страната.

Позитивните данни обаче още повече засилват опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да свива програмите си за изкупуване на активи още тази година. “Отново се върнахме на икономическите данни и темата за оттеглянето на ликвидност. Изглежда пазарите решиха, че сирийският конфликт представлява краткосрочен риск”, коментира пред Bloomberg Маниш Сингх от Crossbridge Capital. Анализаторът прогнозира, че Фед ще започне да затяга паричната си политика от септември.

Днес перспективите за незабавен военен удар срещу Сирия избледняха, след като президентът на САЩ Барак Обама обяви, че още не е взел решение за нападението, а Франция и Великобритания решиха да изчакат резултатите от разследването на ООН за употребата на химическо оръжие в страната. Вашингтон със сигурност няма да поиска да действа без подкрепата на съюзниците си.

От американското министерство на отбраната съобщиха, че има доказателства за употреба на химическо оръжие, като отговорността за това е на сирийското правителство. Властите в близкоизточната държава обаче отричат.

Пазарната оценка на Verizon Communications се разшири с 3% днес, след като стана ясно, че компанията преговаря с Vodafone за дела им във Verizon Wireless. От Vodafone съобщиха, че “няма никаква гаранция, че ще се стигне до споразумение”, но компанията отказа допълнителни коментари.

Същевременно индикаторът за строителния сектор записа ръст от близо 3 на сто, след  като в предходните два дни изтри 3,7 на сто. Акциите на PulteGroup и на Lennar Corp. например поскъпнаха с близо 4 на сто.

Авиоиндустрията също се представи добре в днешната сесия, като пазарната оценка на US Airways Group нарасна с над 4 на сто, а на Delta Air Lines Inc. – с над 3 на сто.

Акциите на Guess поскъпнаха с 13% до над 30 долара, след като печалбата на акция на компанията за второто тримесечие надхвърли очакванията на инвеститорите. Компанията повиши и очакванията си за печалбата през цялата година до диапазона 1,78 – 1,92 долара за лот. Предишната прогноза беше за печалба от порядъка на 1,7 – 1,9 долара за акция.

Сред губещите позиции в днешната сесия се наредиха акциите на Exxon Mobil, Chevron Corp., Campbell Soup Co. и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още