IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надвисналият конфликт в Сирия задълбочи спада на борсите в САЩ

Дори компании с прекрасни отчети останаха потърпевши от действията на изтеглящите се от пазара инвеститори

00:07 | 28.08.13 г.
Надвисналият конфликт в Сирия задълбочи спада на борсите в САЩ

Основните американски индекси отчетоха резки понижения за втора поредна сесия, а Dow Jones падна до двумесечно дъно на фона на нарастващите притеснения за евентуални военни действия на САЩ срещу Сирия, съобщи CNBC.

Американският секретар по въпросите на отбраната Чък Хейгъл заяви пред BBC, че американската армия е „готова да потегли“, ако президентът на САЩ Барак Обама нареди действия в отговор на нападенията с химически оръжия в Сирия. Междувременно NBC News съобщи, че САЩ могат да предприемат ракетен удар срещу Сирия „до четвъртък“.

Dow Jones отстъпи с 1,14% до 14 776,13 пункта, воден от Bank of America, чиито акции загубиха 2,6% от стойността си до 14,11 долара за брой, и Microsoft, чиято пазарна капитализация се сви също с 2,6% до 33,26 долара.

Standard & Poor's 500 изгуби 1,59% до 1 630,48 пункта, като всичките му ключови подсектори приключиха на негативна територия начело с технологичните и финансовите компании. Nasdaq Composite потъна с 2,16% до 3 578,52 пункта, а със Standard & Poor's записаха най-слабата си сесия от 2 месеца.

Арт Кашен, директор на операциите за регулиран пазар в UBS Financial Services, заяви, че се притеснява за положението в Сирия, определяйки го като „още една голяма променлива“. „Познавам хора, които отхвърлят това като извинение за пазара, който се е насочил надолу, но мисля, че ако се вгледате в неща като спреда между сортовете Брент и  West Texas, който започва да се разширява, ще разберете, че е налице реално опасение“, добави той.

Цената на американския лек суров петрол надхвърли 109 долара за барел, регистрирайки най-голямата си еднодневна печалба за годината, заради опасенията, че евентуални военни действия в Близкия Изток ще нарушат доставките на суровината от региона.

Цените на жилищата в САЩ през юни са се повишили с 0,9% на месечна база и след сезонна корекция, сочи съставният индекс на S&P и Case Shiller. Без сезонната корекция ръстът достига 2,2%.

На годишна база цените са нараснали с 12,1%, оправдавайки очакванията на анализаторите. Ръстът обаче се е забавил слабо спрямо отчетените 12,2% през май.

Потребителското доверие пък се е повишило до 81,5 пункта през август от 81,0 пункта през миналия месец, сочат данни на Conference Board. Предвижданията на експертите за спад до 79,1 пункта бяха опровергани.

Акциите на JCPenney поевтиняха с 1,35% до 13,17 долара, след като хедж фондът Pershing Square на Бил Акман продаде целия си дял от 18% във веригата магазини, или близо 39 млн. акции. Акман напусна борда на директорите на компанията преди 2 седмици след разногласия с останалите му членове по отношение на стратегията.

Пазарната капитализация на BlackBerry се сви с 3,8% до 10,54 канадски долара за акция на борсата в Торонто, след като Dow Jones Newswires съобщи, позовавайки се на запознати с проблема източници, че компанията обмисля отделянето на съобщителното подразделение в подразделение BBM.

Акциите на Tiffany загубиха 1% от стойността си до 80,82 долара, въпреки че компанията повиши прогнозата си за годишна печалба, след като силните продажби в Китай и по-високите цени ѝ помогнаха да компенсира слабия бизнес в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още