IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът заради макроданните надделя над проблемите със софтуера на Nasdaq

Индексите на Wall Street приключиха сесията са повишения, но при нисък обем изтъргувани акции от Nasdaq Composite

23:23 | 22.08.13 г.
Оптимизмът заради макроданните надделя над проблемите със софтуера на Nasdaq

Позитивните настроения заради добрите макроикономически данни надделяха над техническите затруднения и индексите на Wall Street приключиха сесията с ръстове. В края на търговията Dow Jones нарасна с 0,45% до 14 964 пункта, а S&P 500 добави 0,86% до 1 657 пункта.

Nasdaq Composite затвори с ръст от малко над 1% до 3 639 пункта, но при изключително нисък обем изтъргувани акции заради около тричасово прекъсване на търговията заради технически проблем.

Малко след 22 ч. българско време търговията беше възстановена, но системата на NYSE Euronext за акциите изпитва затруднения, съобщава MarketWatch. Заради техническите проблеми също така NYSE ще анулира всички поръчки на акции от Nasdaq след 12,23 ч. местно време и преди възобновяването на търговията.

“Компютризацията съдейства за подобряване на ефективността и понижаване на разходите. Цената за това обаче грешките и прекъсванията”, пише MarketWatch в свой коментар.

Предстои да се разследва какви са причините за проблемите със софтуера, като може да се окаже, че са всякакви – от това, че някой е изключил компютър от контакта, че системата е хакната или пък, че софтуерът не е бил готов да поеме такъв трафик, посочва изданието.

В коментара се призовава да не се игнорират тези проблеми, а що се отнася до регулаторите се предупреждава, че пазарите се променят изключително бързо и на органите ще им е трудно да поддържат ред в хаоса.

Пазарите оцениха позитивно данните за производствената активност в Китай и Германия. Ръстовете на индексите обаче остават ограничени заради опасенията за по-ранно оттегляне на стимулите на Федералния резерв на САЩ за икономиката.

Същевременно обаче данните на американското трудово министерство сочат, че през миналата седмица повече хора от очакваното са потърсили помощи за безработица. „Общото мнение е, че молбите са намалели през втората половина на годината“, заяви Гъс Фоучър, икономист в PNC Financial Services в Питсбърг. „Очакваме умерен ръст на работните места“, добави той.

Фед пое ангажимент да задържи рекордно ниските лихви, докато безработицата не падне до 6,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още