IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умерени понижения за индексите в САЩ, Apple набира инерция

Представител на Фед настоява централната банка на САЩ да започне да свива стимулите, след като инфлацията наближи целевите 2%

23:50 | 14.08.13 г.
Умерени понижения за индексите в САЩ,  Apple набира инерция

Основните американски индекси се понижиха в днешната сесия, докато инвеститорите продължаватт да гадаят кога Федералният резерв на САЩ може да започне да свива покупките си на облигации и на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на обща стойност 85 млрд. долара месечно, съобщи CNBC.

Акциите на Apple обаче вървят срещу пазара, след като няколко големи инвеститори закупиха дялове в производителя на смартфони.

Dow Jones изтри 0,73% до 15 337,66 пункта, натиснат от акциите на Home Depot, поевтинели с 2,5% до 77,44 долара, и тези на Johnson & Johnson, които загубиха също 2,5% от стойността си до 90,70 долара. Най-големият печеливш в индекса на „сините чипове“ днес се оказа Bank of America, чиято пазарна капитализация се разшири с 0,6% до 14,60 долара за акция.

Standard & Poor's 500 отстъпи с 0,52% до 1 685,39 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 0,41% до 3 669,27 пункта.

„Смятаме, че Фед ще започне да намалява част от стимулите, но това не е същото като да има инфлационна паника, тласкаща доходността нагоре“, заяви Стивън Ууд от  Russell Investments. „Едното е много по-контролируемо от другото“, обясни той.

Президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви днес, че централната банка има нужда да изчака допълнителни данни от втората половина на годината, преди да започне да свива месечните си покупки, и че ако предприеме действия в тази насока при прекалено ниска инфлация, рискува появата на дефлация.

Булард каза също, че инфлацията се забавя и че е важно тя да достигне заложената от Фед цел от 2%, преди да бъде започнато свиването на стимулите. Според него обаче в бъдеще може да се стигне до извънредно висока инфлация.

Същинската изходяща производствена инфлация, която изключва силно волатилните цени на хранителните стоки и горивата, се е забавила до 0,1% през юли от 0,2% през предходния месец. С тяхно участие обаче тя остава без промяна, след като през юни бе достигнала 0,8%.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,8% до 498,50 долара за брой, макар в рамките на сесията да надхвърлиха и психологическата граница от 500 долара, само ден, след като инвеститорът Карл Айкън обяви, че е закупил дял в компанията.

От документи, подадени пред американската Комисия за ценните книжа и борсите, стана ясно, че Omega Advisors на Лиън Куупърман също е закупила 31 000 акции в производителя на смартфони през второто тримесечие. Куупърман заяви, че е купил акциите при цена малко над 400 долара за акция и че е съгласен с Айкън, че акциите на компанията са евтини в момента.

От началото на седмицата акциите на Apple са прибавили близо 10% към стойността си, като това е най-силната им печеливша серия от май 2010 г.

Пазарната капитализация на Macy's се сви с 4,5% до 46,33 долара за акция, след като печалбата на компанията за второто тримесечие от 72 цента на акция не оправда очакванията на анализаторите, а годишната прогноза също разочарова.

Акциите на Deere поевтиняха с 1,9% до 82,34 долара въпреки силната тримесечна печалба, надхвърлила и предварителните предвиждания на експертите, но инвеститорите се притесняват, че върхът на земеделския цикъл за годината е преминат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още