IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dole пред придобиване от шефа си

Дейвид Мърдок, който държи 40% от акциите на Dole Food, иска да придобие целия концерн

22:23 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Dole е един от водещите световни производители на банани и ананаси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Dole е един от водещите световни производители на банани и ананаси. Снимка: Ройтерс

Най-големият производител и търговец на пресни плодове и зеленчуци в света – Dole Food Co., известен преди всичко със своите банани, е пред придобиване от своя изпълнителен директор, предава AFP.

След като Дейвид Мърдок повиши своята първоначална оферта до 13,50 долара (около 10 евро) за акция, Бордът на директорите одобри предложението му в понеделник, обяви самата компания. След оповестяването курсът на акцията се изстреля нагоре с около 5%. 

Мърдок, който вече държи 40% от акциите в Dole, предложи първоначално през юни по 12 долара за акция. Това обаче не се стори за достатъчно добра оферта за борда. Новата оферта от 13,50 долара за акция дава на компанията пазарна стойност в размер на 1,2 млрд. долара, поясни Dole, която очаква сделката да бъде приключена до края на годината. 

Първо обаче и останалите акционери ще трябва да дадат „зелена светлина“. Бордът също така си запазва правото в следващите 30 дни да изчака още по-добра оферта.

Dole е един от водещите световни производители на банани и ананаси и през 2012 г. очете приходи от продажби в размер на 4,2 милиарда долара. В крайна сметка обаче компанията е на загуба от 142 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още