IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Berkshire Hathaway скочи с 46% за тримесечието

Очевидно конгломератът на Уорън Бъфет се възползва от разширяването на американската икономика

11:38 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбата на Berkshire Hathaway скочи с 46% за тримесечието

Корпорацията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет обяви, че печалбата ѝ за второто тримесечие е нараснала с 46% на годишна база, отразявайки подобрението в бизнеса със застраховането на коли, енергетиката и железопътния транспорт, както и печалбите от инвестиции и деривативни инструменти, съобщи Ройтерс.

Тримесечната нетна печалба е нараснала до 4,54 млрд. долара, или 2 763 долара на акция от клас „А“, от 3,11 млрд. долара, или 1 882 долара на акция, регистрирана през периода април-юни 2012 г.

Оперативната печалба на компанията на Оракула от Омаха е нараснала с 5% до 3,92 млрд. долара, или 2 384 долара на акция от клас „А“, от 3,72 млрд. долара, или 2 252 долара на акция. Средните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за оперативна печалба от 2 170 долара на акция.

Резултатите отразяват начина, по който някои от над 80-те бизнеса, развивани от корпорацията, се възползват от разширяващата се икономика на САЩ, твърдят от агенцията.

Печалбата на Burlington Northern Santa Fe Railway Co е нараснала с 10% до 884 млн. долара, след като приходите от доставките на потребителски стоки, индустриални стоки и въглища се увеличиха. Нарасналото търсене и повишените цени помогнаха за 10-процентов ръст на печалбата в компаниите за комунални услуги и енергийния бизнес до 279 млн. долара.

Същевременно печалбата преди данъци в подразделението за автомобилно застраховане Geico се е увеличила повече от 2 пъти, след като приходите от премии се увеличиха с 11%, докато разходите по оценката намаляха.

Тримесечните резултати включват и нетна печалба от 622 млн. долара от инвестиции и деривативни инструменти при положение, че година по-рано те бяха донесли загуби от 612 млн. долара.

Счетоводните правила задължават Berkshire да отчита тези суми с публикуването на тримесечните си резултати, но Бъфет смята, че оповестяването на размера им през всяко тримесечие често е безсмислен.

От края на март балансовата стойност на акция от клас „А“ - предпочитаната от него мярка за растеж – се е повишила с 2% до 122 900 долара.

През периода април-юни размерът на кеша в компанията се е свил до 35,7 млрд. долара от 49,1 млрд. долара главно заради решението да бъдат похарчени около 12,3 млрд. долара през юни за придобиването на производителя на кетчуп H.J. Heinz съвместно с бразилската компания 3G Capital.

Акциите от клас „А“ на Berkshire Hathaway приключиха търговията в петък с ръст от 800 долара до 176 500 долара, а тези от клас „Б“ поскъпнаха с 54 цента до 117,82 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още