IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P 500 покориха нови върхове въпреки слабите данни за заетостта

Силните отчети на големи ключови компании подкрепиха пазара

23:53 | 02.08.13 г. 1
Dow Jones и S&P 500 покориха нови върхове въпреки слабите данни за заетостта

Основните американски индекси регистрираха скромни повишения в последната сесия за седмицата при ниски обеми на търговия и въпреки по-слабите от очакваните данни за новите работни места извън земеделския сектор в страната, но приключиха на нови рекордно високи нива, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,19% до 15 658,36 пункта, затваряйки на нов недостиган досега връх, воден от акциите на Hewlett-Packard Co, прибавили 2,5% към стойността си до 59,92 долара, и тези на Walt Disney Co., поскъпнали с 1,8% до 66,51 долара.

Пазарната капитализация на Chevron обаче се сви с 1,2% до 124,95 долара за акция, след като компанията обяви спад на нетната печалба за второто тримесечие с 26% заради по-ниските цени на петрола и ремонтните дейности на някои от рафинериите ѝ в САЩ.

Standard & Poor's 500 спечели 0,16% до невижданите до този момент при затваряне 1 709,67 пункта, като сред ключовите му сектори компаниите за стоки за масова употреба и за производство на материали водеха печелившите, а енергийният сектор показа най-слаби резултати след разочароващите резултати на Chevron. Nasdaq Composite се повиши с 0,38% до 3 689,59 пункта.

„Като се има предвид, че пазарът е нагоре с почти 20%, имаме нужда от малко почивка тук“, коментира Брайън Белски от BMO Capital Markets.

Американската икономика е създала едва 162 000 нови работни места извън земеделския сектор през юли, като и данните за предходния месец бяха коригирани в посока на понижение до 188 000 от предварително обявените 195 00.

Качеството на създадените работни места също се очертава като проблем. „През последните 4 месеца сме създали средно 4,2 работни места на непълно работно време на всяко работно място на пълен работен ден. Тази тенденция не върви в добра посока“, изтъква Бърт Уайт от LPL Financial.

Нивото на безработица обаче се е понижило до 7,4%. Данните за пазара на труда може да отложат момента или степента на евентуалното свиване на стимулиращите програми на Федералния резерв на САЩ.

В своя реч днес президентът на подразделението на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че централната банка „трябва да получи още данни“, преди да вземе решение за забавянето на темпото на изкупуване на дългосрочни американски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, което в момента е 85 млрд. долара месечно.

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,5% през юни, подпомогнати от покупките на автомобили и по-високите цени на бензина, а личните доходи са се повишили с 0,3%.

Поръчките в производството са се увеличили с 1,5% през юни въпреки корекцията в посока на повишение до ръст от 3% през май.

Акциите на кабелните оператори поскъпнаха, след като Cox Communications и Charter Communications започнаха преговори за сливане. Пазарната капитализация на Charter Communications нарасна с 4,7% до 134 долара за акция, а тази на Cablevision се разшири с 5,2% до 19,61 долара за акция.

Акциите на Viacom скочиха с 6,5% до 79,17 долара, след като компанията обяви ръст на тримесечните приходи от 14% и удвояване на размера на програмата си за обратно изкупуване на акции до 20 млрд. долара.

Пазарната капитализация на LinkedIn се изстреля с 10,6% нагоре до 235,58 долара за акция след по-добрата от предвижданата тримесечна печалба.

Акциите на Facebook за пръв път затвориха над нивото от 38 долара за брой от първичното публично предлагане на компанията, проведено през май миналата година, след повишение с 1,5% до 38,05 долара.

Пазарната капитализация на Dell се разшири с 5,6% до 13,68 долара за акция, след като специалната комисия за определяне на най-добра оферта за изкупуване на компанията и водената от основателя ѝ Майкъл Дел група постигнаха съгласие, което се очаква да помогне за постигането на сделка. Дел направи нова оферта с добавяне на специален еднократен дивидент от 13 цента на акция върху цената от 13,75 долара на ценна книга, предложена от него през миналата седмица.

За един от големите акционери в компанията и силен критик на евентуалната сделка Карл Айкън обаче предложението не е достатъчно. „Не сме удовлетворени – смятаме, че увеличение от само 13 цента на акция е обида за акционерите“, се посочва в негово съобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Вече имам усещането, че каквато и новина да излезе за Щатско, борсите ще вървят само нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още