IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед не даде яснота за свиването на монетарните стимули

Централната банка на САЩ понижи оценката си за растежа на икономиката от "умерен" на "скромен"

21:42 | 31.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед не даде яснота за свиването на монетарните стимули

Федералният резерв на САЩ обяви, че лихвите ще останат близки до нулата, докато безработицата остава над 6,5% и перспективата за инфлацията за период от 1-2 години не превишава 2,5%.

Централната банка ще продължи да купува по 85 млрд. долара облигации месечно на фона на скромното подобряване на икономиката, съобщава CNBC.

Според Фед икономиката на САЩ расте със „скромно темпо“, което е промяна спрямо констатацията за „умерено темпо“, направена през юни, посочва MarketWatch.

Централната банка също така отбелязва, че повишението на ипотечните лихви е притеснително, както и че устойчиво ниската инфлация представлява риск, макар че очаква тя отново да се върне до нивото от 2% през следващите 18 месеца.

На фона на постепенното подобряване на икономиката и опасенията за инфлация при активите Фед не даде повече яснота дали ще затегне паричната политика.

Не се предвиждат промени на лихвите, а програмата за изкупуване на активи ще бъде ограничена, само ако икономическите дании продължат да се подобряват.

Като цяло Фед почти не промени изказа от последното заседание на банката, оставяйки отворена възможността както за разширяване, така и за свиване на програмата за изкупуване на активи в зависимост от икономическите условия.

Това, което липсваше в сравнение с предната среща на Фед бе пресконференцията на председателя Бернанке.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
предния път наблегнаха на "алчността", сега на "страха" у слушателите!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още