IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на MasterCard поскъпнаха след по-добра от очакваната печалба

Ръстът при обемите на разплащанията увеличава приходите на компанията

17:24 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Акциите на MasterCard поскъпнаха след по-добра от очакваната печалба

Американската компания MasterCard Inc., която е на второ място по разплащателни преводи в света, съобщи за ръст на печалбата си за второто тримесечие на годишна база с 21%, след като преведените суми по кредитните и дебитните ѝ карти нараснаха с 11,7% на годишна база до 734 млрд. долара, съобщи MarketWatch.

Базираната в Пърчейз, щата Ню Йорк, компания обяви, че е спечелила 848 млн. долара, или 6,96 долара на акция, при положителен финансов резултат от 700 млн. долара, или 5,55 долара на акция, през периода април-юни 2012 г.

Резултатите надхвърлиха предвижданията на анализаторите, които очакваха компанията да спечели до 6,30 долара на акция при приходи от 2 млрд. долара.

Приходите са се увеличили с 15,2% до 2,1 млрд. долара, като освен ръста ат обработката на преводи от 11% е отчетено и увеличаване от 17% на преводите от една държава в друга. През първото тримесечие обемите на преводите се бяха увеличили с 10,5% на база местна валута.

Компанията обяви оперативни разходи от 868 млн. долара, което представлява ръст от 5% на годишна база, ако бъдат изключени разходите, свързани с уреждането на търговски спор през второто тримесечие на 2012 г.

Напоследък големи банки, издаващи кредитни и дебитни карти, сред които J.P. Morgan Chase & Co. и Capital One Financial Corp., съобщиха за ръст на потребителските разходи, което вещае добър период за компаниите за разплащания като MasterCard и Visa Inc.

Но бавно разширяващата се икономика остава спънка за компаниите. Главният изпълнителен директор на MasterCard Аджай Банга заяви през май, че икономическият растеж в САЩ изглежда „нездрав“ през второто тримесечие.

Макар че компанията е увеличила пазарния си дял при дебитните карти в САЩ през последните 12 месеца, тя се мъчи с разширяването на бизнеса си с кредитни карти, където Visa печели територии.

През май Банга каза, че MasterCard се концентрира върху сключването на нови партньорски сделки а издаването на кредитни карти, с банки, авиокомпании и търговци на дребно. Сред новите споразумения, които компанията подписа през тази година, следва да се отбележат тези с Bank of America Corp. и Toronto-Dominion Bank.

През второто тримесечие MasterCard е похарчила около 581 млн. долара, за да изкупи обратно около 1,1 млн. свои акции от клас „А“.

Акциите на MasterCard поскъпват в началото на борсовата сесия в САЩ с 3,3% до 621,40 долара за брой, а при затварянето на борсите вчера са прибавили 22% към стойността си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още