IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Perrigo купува ирландската Elan за 8,6 млрд. долара

Купувачът ще спечели от търговски права върху медикамента Tysabri и данъчни облекчения от базирането в Ирландия

12:29 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Perrigo купува ирландската Elan за 8,6 млрд. долара

Американският производител на генерични лекарства Perrigo се споразумя да закупи ирландските си конкуренти от Elan за сумата от 8,6 млрд. долара, съобщи Ройтерс.

Агенцията открива сериозни ползи за купувача като придобиването на търговски права и данъчни облекчения от базирането в Ирландия.

Сделката слага край и на сагата с неосъщественото придобиване на Elan чрез враждебно поглъщане от американската инвестиционна компания Royalty Pharma след отхвърлянето на 3 предложения, съдебни предписания и заседания и война на думи, докато през миналия месец ирландците не обявиха фирмата за продажба.

Базираната в Мичиган Perrigo, която произвежда фармацевтични продукти, продавани без рецепта, и има пазарна капитализация от 12 млрд. долара, ще плати по 6,25 долара на акция в брой плюс 10,25 долара на акция в свои ценни книжа, което представлява премия от 10,5% спрямо цената на акциите на Elan при затварянето на борсите в петък.

„Възхитени сме от това какво означава сделката за международната ни експанзия. Смятаме, че тя е финансово неустоима и, съчетана с базирането в Ирландия, което осигурява синергия при облагането на оперативната дейност, смятаме, че това е истинско събитие“, заяви главният изпълнителен директор на Perrigo Джо Папа.

Elan е особено привлекателна за компании като Perrigo, които лесно биха могли да изнесат централата си в чужбина заради изключително ниския корпоративен данък в Ирландия от 12,5% при 35% в САЩ.

Папа отбеляза, че сделката, която ще бъде извършена с мостово финансиране на стойност 4,35 млрд. долара от британските банки Barclays и HSBC плюс средства в брой, ще понижи ефективната ѝ данъчна ставка до 15-20% от около 30% в момента. Придобиването през май на базираната в Дъблин Warner Chilcott от Actavis понижи данъчната ставка на купувача до 17% от 28%.

Elan, основана като частна компания през 1969 г., бе привлякла първоначален интерес от страна на Allergan Inc, Mylan International и Endo HealthSolutions Inc, твърдяха източници на Ройтерс след обявяването на компанията за продажба.

За ирландската компания и нейния главен изпълнителен директор Кели Мартин, който я пое през 2003 г. след сриването на акциите ѝ до 2 долара за брой, настоящата сделка е отмъщение спрямо офертите на Royalty Pharma, които постоянно подценяваха стойността ѝ. Окончателното предложение на инвестиционната компания бе за 13 долара на акция в брой, както и „условно ценово право“, което би могло да добави до 2,50 долара на акция, ако лекарството Tysabri на Elan постигне определени нива на продажби.

„Мисля, че цената е справедлива както за Elan, така и за Perrigo“, каза Мартин.

Някои от инвеститорите в придобиваната компания обаче спекулират, че всяка мощна компания от бранша би могла да закупи Elan и да продаде част от правата на Tysabri на Royalty Pharma – нещото, на което инвестиционната компания държеше най-много през цялото време.

През февруари ирландската компания продаде 50% от дела си в медикамента, чиито продажби достигнаха 1,6 млрд. долара през миналата година, на американския си партньор Biogen Idec срещу 3,25 млрд. долара, но запази търговските права.

Папа обаче отрече да е говорил с Royalty Pharma, откакто Perrigo се опитва да придобие Elan, и че гледа на търговските права, които могат да струват до 25% от стойността на бъдещите продажби, като на много добър източник на финансиране на бъдещи благоприятни възможности, които се открият пред компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още