IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата пред рейтинга на САЩ

Агенцията потвърди и максималния кредитен рейтинг на страната

09:17 | 19.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Moody's повиши перспективата пред рейтинга на САЩ

Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service повиши перспективата пред кредитния рейтинг на САЩ от негативна до стабилна и потвърди топ рейтинга на страната ААА, предаде Ройтерс.

Рейтинговата агенция посочи, че федералното правителство се справя с дълга в съответствие с критериите, поставени от нея, при това дори и без допълнителни бюджетни мерки.

“Икономиката на САЩ расте умерено, но напредва по-бързо в сравнение с другите икономики с рейтинг ААА и демонстрира степен на устойчивост при намаляването на ръста на правителствените разходи”, коментират от Moody's.

В последните месеци перспективите пред бюджета на САЩ се подобриха, което намали натиска върху политиците за допълнителни мерки за икономии и фискални компромиси. В средата на май бюджетната служба на Конгреса съобщи, че дефицитът се свива с по-бързи темпове от очакваното. Прогнозите са през тази фискална година да бъде отчетен най-ниският дефицит от 2008 г. насам.

Дори и вероятността от допълнителни дебати за повишаването на тавана на дълга на САЩ не биха се отразили на рейтинга, отбелязва информационната агенция. Анализаторите са с нагласата, че ще бъде постигнато споразумение, както и в миналото, а дори и да има забавяне, то едва ли би се отразило на способността на правителството да обслужва задълженията.

Експерти коментират, че повишаването на перспективата пред рейтинга на Щатите означава, че няма вероятност той да бъде понижен през следващите години. Дефицитът остава “червена лампичка”, но очакванията са дупката в бюджета да не се разширява.

Миналия месец Fitch също потвърди максималния рейтинг на САЩ, но запази и перспективата пред него негативна, което означава, че понижение е възможно в близко бъдеще заради уязвимостта на страната от фискални шокове.  Ново преразглеждане на рейтинга на САЩ ще има преди края на 2013 година, допълват обаче от Fitch.

Standard & Poor's присъди на САЩ кредитен рейтинг АА+ със стабилна перспектива. Агенцията понижи оценката си за Щатите през август 2011 г. заради дебатите около тавана на дълга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 10 години
"Рейтинговата агенция посочи, че федералното правителство се справя с дълга".... в 5 часа на въртележката: http://usdebtclock.org/ с 59 622 160 000 000 $ дълг NOW !!!! И продължава да се върти.То и Лемън брадърс бяха ААА, но това е само стандарт за малки батерийки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още