IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори на червено в очакване на Бернанке

Добрите икономически данни от САЩ и като цяло радващите отчети не успяха да разведрят настроението

23:27 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	И резултатите на Goldman Sachs не успяха да разведрят угриженото настроение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И резултатите на Goldman Sachs не успяха да разведрят угриженото настроение. Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси отчетоха умерени спадове след рекордните постижения от последните дни.

След като от 3-и юли насам индексът на сините чипове Dow Jones Industrial нарасна с над 4% и приключваше последните сесии на рекордни стойности, днес той се сви с 0,30% до 15 438,53 пункта. За S&P-500 спадът е с 0,48 на сто до 1674,40 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq 100 се понижи с 0,13% до 3075,75 пункта.

„Инвеститорите са сдържани в навечерието на речта на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке пред американската Камара на представителите“, заяви пазарният стратег Майкъл Хюсън от CMC Markets UK. Те са несигурни за бъдещия курс на Фед.

През предходната седмица Бернанке изненадващо загаси изразените опасения за ранно прекратяване на хлабавата парична политика, след като преди това се споменаваше евентуално намаляване на тази политика по-късно тази година. На този фон нито по-нататъшното нарастване на индустриалното производство в САЩ, нито продължаващото освежаване на жилищния пазар в САЩ или по-добрите от очакванията тримесечни резултати на Johnson & Johnson и Goldman Sachs не успяха да вкарат устойчив положителен импулс на борсите.

Доверието на строителите на жилища е скочило през юли до най-високото си ниво от януари 2006 г., става ясно от данни на американската Национална асоциация на строителите на жилища. Индексът на асоциацията и Wells Fargo е нараснал до 57 пункта от коригираните в посока на понижение 51 пункта през юни при първоначално обявени 52 пункта през миналия месец.

Потребителската инфлация през юни се е ускорила до 0,5% на месечна база благодарение на ръста на цените на бензина, съобщиха от американското Бюро за трудова статистика. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ускоряването и само до 0,3%. Ако обаче бъдат изключени силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, потребителската инфлация остава без промяна на ниво от 0,2%.

Индустриалното производство е нараснало с 0,3% през юни на месечна база, сочат данни на Федералния резерв на САЩ. Предварителните предвиждания на анализаторите бяха за ръст от 0,2%.

Инвестиционната банка Goldman Sachs се нареди в серията от последните положителни данни от американската финансова индустрия. Институтът увеличава по-силно печалбата си, отколкото се очакваше от пазара. Нетната печалба на финансовата институция за периода е нараснала до 1,93 млрд. долара, или 3,7 долара за акция, от 962 млн. долара (1,78 долара за акция) година по-рано, съобщиха от компанията. Очакванията на анализаторите бяха за печалба на акция от 2,89 долара. Все пак акциите отчетоха поевтиняване с 1,77%. 

Книжата на американската компания за потребителски и фармацевтични стоки Johnson & Johnson се свиха с 0,17%, въпреки че компанията увеличи значително приходите и печалбата си за тримесечието и сега е малко по-оптимистично настроена за цялата година. През трите месеца до края на юни американската компания е спечелила 3,830 милиарда долара спрямо 1,410 млрд. долара през същия период на предходната година. Печалбата на акция възлиза на 1,33 долара спрямо 0,50 долара за акция година по-рано. 

За сметка на това най-големият в света производител на безалкохолни напитки Coca-Cola разочарова инвеститорите. Компанията не оправда очакванията на анализаторите за приходите си през второто тримесечие, а печалбата ѝ на акция остана под предварителните прогнози заради еднократни ефекти. Необичайно студеното време през пролетта, но също така и тежката пазарна среда са затруднили бизнеса на концерна. Нетната печалба на компанията се е понижила до 2,68 млрд. долара, или 0,59 долара на акция, спрямо 2,79 млрд. долара, или 0,61 долара, година по-рано. Отчетената печалба без еднократни ефекти пък е била 0,63 долара на акция, като резултатът съответства на средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 16 водещи анализатори. Акциите на Coca-Cola отчетоха спад от 1,58 на сто и с това са най-големият днешен губещ на Dow.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още