IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете на банките в САЩ от високите лихви са неоснователни

Ако финансовите институции отпускат заеми, то в дългосрочен план ще спечелят от повишаващия се нетен лихвен марж

12:23 | 13.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Страховете на банките в САЩ от високите лихви са неоснователни

В петък излязоха първите отчети на големи банки в САЩ, но периодът бележи и началото на вероятно продължително безпокойство относно влиянието, което нарастващите лихви могат да имат върху банковото кредитиране.

Няма място за притеснение обаче според MarketWatch. Процесът на повишаване на лихвите ще помогне на банките в дългосрочен план стига те да си помогнат сами, а и на цялата икономика, като отпускат кредити.

J.P. Morgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co. отчетоха силни печалби за второто тримесечие. Базираната в Ню Йорк J.P. Morgan регистрира 31% ръст на нетната печалба до 6,5 млрд. долара, а базираната в Сан Франсиско Wells Fargo обаяви увеличение от 19% на годишна база до 5,5 млрд.

Въпреки това, особено в случая с J.P. Morgan, добрите новини бяха неутрализирани от опасенията от повишаване на лихвите. Лихвите по ипотеките, например, вече се повишиха с близо процентен пункт до над 4%.

Главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън и главният финансов директор Мериън Лейк посочиха растящите лихви по време на разговор с анализатори. Даймън прогнозира “драматичен спад на печалбите”, ако лихвите се задържат или повишат още.

В краткосрочен план опасенията са реалистични – по-високите лихви ще ограничат рефинансиранията на заеми, които подкрепят бизнеса на банката от близо две години. Това всъщност вече се случва – приходите от ипотечното банкиране през тримесечието са се понижили с 14% на годишна база.

В дългосрочен план обаче нещата са различни. По-високите лихви ще увеличат нетния лихвен марж и ще донесат по-висока възвръщаемост от всички кредитни продукти. Банките просто трябва да отпускат повече заеми. Подобряването на тенденциите при потребителските кредити и растящите цени на жилищата ще подпомогнат процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още