IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори на исторически върхове след ръстове от над процент

Пазарната ситуация прилича на покриване на къси позиции, като идната седмица ни очаква още волатилност, коментира анализатор

23:10 | 11.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street затвори на исторически върхове след ръстове от над процент

Американските акции приключиха с ръстове сесията в четвъртък, подкрепени от коментарите на Бен Бернанке след вчерашната сесия, че монетарните стимули в краткосрочен план ще останат, дори безработицата да спадне до целта на Фед от 6,5% (7,6% понастоящем), предава CNBC.

Dow Jones и S&P 500 завършиха на рекордни исторически нива. Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 1,1% до ниво от 15 461 пункта. S&P 500 се покачи с 1,4% до 1 675 пункта, а NASDAQ нарасна с 1,6% до 3 578 пункта.

„Макар че няма как да сме сигурни, това прилича на покриване на къси позиции на пазара. Следващата седмица отново може да очакваме висока волатилност, като предстоят важни икономически изявления“, коментира Арт Кашин, ръководител борсови операции в UBS Financial Services.

Снощните коментари на Бернанке дойдоха след оповестяването на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които показаха, че ръководителите на централната банка искат още доказателства за силата на трудовия пазар преди да започнат да оттеглят стимулите.

Икономическите новини от деня показаха, че първоначалните молби за безработица са се увеличили с 16 000 до сезонно изгладените 360 000 в седмицата до 6 юли, според данните на щатското министерство на труда.

Анкетираните от MarketWatch икономисти очакваха молбите да нараснат до 349 000 в седмицата до 6 юли, увеличавайки се минимално спрямо отчетените през предходната седмица 344 000.

В същото време данни на Министерството на труда показаха, че цените по вноса и износа са се понижили за четвърти пореден месец през юни.

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 2,8%, след като технологичния гигант оповести дългоочаквано преструктуриране, като част от което президентът на поделението Microsoft Office Кърт ДелБене ще се оттегли.

Книжата на Nokia се понижиха с 0,4%, след като финландският производител на телефони представи Lumia 1020 – смартфон с 41-мегапикселова камера, в опит да настигне конкурентите от Samsung и Apple.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още