IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в САЩ заличиха само част от вчерашните загуби

Поредица от по-добри от очакваните икономически доклади не успяха да заглушат напълно притесненията за свиването на стимулиращите програми на Фед

23:52 | 25.06.13 г.
Индексите в САЩ заличиха само част от вчерашните загуби

Основните американски индекси регистрираха солидни повишения в днешната сесия, заличавайки част от вчерашните загуби, след като поредица от по-добри от очакваните икономически доклади заглушиха опасенията от кредитен срив в Китай, съобщи CNBC.

Допълнително успокоение внесоха вчерашните коментари на представители на Федералния резерв на САЩ, че въздействието върху фондовите пазари от евентуалното свиване на стимулиращите програми на централната банка може да не се окаже толкова силно, колкото се смята.

„Като цяло хората все още се опитват да преценят по-мащабната картина по отношение на Фед и на момента, в който ще започне свиването“, заяви Джо Бел, главен анализатор за пазара на акции в Schaeffer's Investment Research.

„В дългосрочен план смятаме, че пазарът ще поеме нагоре, но се намираме в преходен период, в който има много несигурност“, твърди Бел. „Всеки път, когато цикличните и високоръстовите акции започнат да водят, смятаме, че това е добър знак за целия пазар. Дори в обстановка на нарастващи лихви цикличните се справят малко по-добре“, убеден е той.

Dow Jones нарасна с 0,69% до 14 760,31 пункта, воден от акциите на Verizon, които прибавиха 2,7% към стойността си до 50,44 долара, и тези на Bank of America, поскъпнали с 3% до 12,67 долара.

Standard & Poor's 500 напредна с 0,95% до 1 588,03 пункта, като всичките му ключови подсектори приключиха на положителна територия начело с финансовите и телекомуникационните компании. Пазарната капитализация на First Solar скочи със 7,8% до 44,48 долара за акция, повеждайки печелившите в индекса, след като рейтингът на ценните ѝ книжа бе повишен от Maxim Group. Nasdaq Composite спечели 0,82% до 3 347,89 пункта.

Цените на еднофамилните жилища в 20 от големите градове в САЩ са скочили с 1,7% през април на месечна база, сочи съвкупният индекс на S&P/Case Shiller. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 1,2%. На годишна база цените са се повишили с 12,1%, като това е най-силният годишен ръст от 7 години, също надхвърлил предварителните прогнози.

Продажбите на новите еднофамилни жилища пък са нараснали с 2,1% през май до 476 000 броя на годишна основа и след сезонна корекция, достигайки най-високото си равнище от близо 5 години, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията.

Потребителското доверие се е повишило до най-високото си ниво от януари 2008 г., сочат данни от изследване на Conference Board. Индексът, съставян от изследователската компания, е нараснал до 81,4 пункта през юни от коригираните в посока към понижение 74,3 пункта през миналия месец при първоначално обявени 76,2 пункта.

Поръчките за стоки за дълготрайна употреба са нараснали с 3,6% през май, надхвърляйки очакванията за ръст от 3%, както и повишението с 3,5% от предходния месец, се отбелязва в друго съобщение на министерството на търговията.

Акциите на Apple се задържаха близо до границата от 400 долара за брой, макар да останаха почти без промяна спрямо цената си при затваряне на борсите вчера, след като Oppenheimer понижи целта си за цената им до 460 долара от дотогавашните 480 долара. И във вчерашната, и в днешната сесия акциите на технологичния гигант за кратко паднаха под 400 долара.

Пазарната капитализация на Pandora обаче се разшири с 8,5% до 16,41 долара за акция, след като компанията обяви, че нейната радиоуслуга е била вградена в системите на над 100 модела моторни превозни средства, оценявайки дела на новите автомобили с нея, продадени през тази година, на около една трета от общия им брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още