IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар и потребителското доверие подкрепят индексите в САЩ*

Коментари на представители на Фед омаловажиха значението на евентуалното свиване на стимулиращите му програми и подкрепиха индиректно борсите

18:25 | 25.06.13 г.
Жилищният пазар и потребителското доверие подкрепят индексите в САЩ*

Основните американски индекси задържат умерени печалби в днешната сесия, възстановявайки се от тежкото начало на седмицата благодарение на няколко по-добри от очакваното икономически доклада и след вчерашните изявления на представители на Федералния резерв на САЩ, омаловажили въздействието на евентуалното свиване на стимулиращите програми от страна на финансовата институция, съобщи CNBC.

Dow Jones напредва с 0,65% до 14 754,82 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, които прибавят 18% към стойността си до 23,85 долара, и тези на Bank of America, поскъпващи с 1,6% до 12,50 долара.

Standard & Poor's 500 печели 0,66% до 1 583,45 пункта, като всичките му ключови подсектори са на положителна територия начело с финансовите и енергийните компании. Nasdaq Composite се повишава с 0,46% до 3 336,18 пункта.

Цените на еднофамилните жилища в 20 от големите градове в САЩ са скочили с 1,7% през април на месечна база, сочи съвкупният индекс на S&P/Case Shiller. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 1,2%. На годишна база цените са се повишили с 12,1%, като това е най-силният годишен ръст от 7 години, също надхвърлил предварителните прогнози.

Продажбите на новите еднофамилни жилища пък са нараснали с 2,1% през май до 476 000 броя на годишна основа и след сезонна корекция, достигайки най-високото си равнище от близо 5 години, стана ясно от съобщение на американското министерство на търговията.

Потребителското доверие се е повишило до най-високото си ниво от януари 2008 г., сочат данни от изследване на Conference Board. Индексът, съставян от изследователската компания, е нараснал до 81,4 пункта през юни от коригираните в посока към понижение 74,3 пункта през миналия месец при първоначално обявени 76,2 пункта.

Поръчките за стоки за дълготрайна употреба са нараснали с 3,6% през май, надхвърляйки очакванията за ръст от 3%, както и повишението с 3,5% от предходния месец, се отбелязва в друго съобщение на министерството на търговията.

„Като цяло докладът е доста добър, като поръчките се оказаха по-силни от очакваното“, заяви Дан Грийнхоус, главен световен стратег в BTIG. „Най-важното – същинските поръчки, които изключват отбраната и самолетостроенето, са доста здрави през месеца. Доставките са в тежест при изчисляването на БВП, така че сме окуражени да видим, че данните за доставките през май се оттласкват от слабото си априлско ниво, макар че юни трябва да бъде силен, за да доведе нивото през второто тримесечие над това за първото. В заключение: добрите новини за икономиката би трябвало да са добри и за инвеститорите, а този доклад е добър“, добави той.

Акциите на Lennar повишават стойността си с 2,9% до 36,01 долара, след като тримесечната печалба на строителната компания надхвърли очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Barnes & Noble потъва с 15,8% до 15,84 долара за акция, след като веригата книжарници съобщи, че месечната ѝ загуба е нараснала повече от 2 пъти, тъй като продажбите на електронния ѝ четец Nook и на електронните книги продължават да намалява, а бизнесът с книги на хартиен носител се свива.

Акциите на Walgreen губят 7,4% от стойността си до 44,44 долара, след като веригата аптеки обяви по-слаби от очакваните тримесечни резултати, позовавайки се на намаляване на продажбите и предизвикателната икономика.

Пазарната капитализация на Carnival се разширява с 3,7% до 34,46 долара за акция, след като компанията за морски туризъм обяви плановете си от 3 юли  да остави Мики Арисън само като председател на борда на директорите, а Арнълд Доналд да поеме поста главен изпълнителен директор. Освен това тримесечната ѝ печалба надхвърли предварителните прогнози и въпреки че приходите и годишната ѝ прогноза разочароваха.

Акциите на Apple кръжат около психологическата граница от 400 долара, под която паднаха за кратко както във вчерашната, така и в днешната сесия, губейки до момента 0,6% до 400,25 долара. 

*Актуално към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още