IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конвертируемите облигации са отново на мода в САЩ

Процесът се ускорява от скорошното повишение на лихвите по обикновените облигации след сигналите на Фед за оттегляне на монетарните стимули

11:44 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конвертируемите облигации са отново на мода в САЩ

Американските корпорации, търсещи финансиране, емитират конвертируеми облигации с най-бързото темпо от финансовата криза насам, като процесът се ускорява от скорошното повишение на лихвите, пише Financial Times.

Конвертируемите облигации позволяват на компаниите да емитират дълг при много ниски лихви, но дават на инвеститорите опцията да трансформират книжата в акции, ако цената на акциите достигне определено ниво до края на матуритета на облигацията.

Пикът при конвертируеми облигации идва след няколкогодишно свиване на сектора, тъй като компаниите можеха да емитират обикновени облигации от инвестиционен или неинвестиционен клас с рекордно ниски лихви.

Разширяването на кредитните спредове обаче, предизвикано от сигналите, че Федералният резерв може да ограничи монетарните стимули, привлече компаниите към конвертируемите облигации, като настоящият месец се очаква да е най-активният от над две години.

От началото на годината компаниите са набрали 22,4 млрд. долара чрез тези книжа – повече от сумата за цялата минала година, като тази година вероятно ще е най-силната за сектора от 2008 г. насам.

Облигационерите средно получават възможност да конвертират книжата си в акции, когато те поскъпнат с 25-30% спрямо цената при емитиране на облигациите. След като борсовият индекс S&P 500 достигна исторически връх през май емитентите са по-склонни да издават ценни книжа, които потенциално разводняват капитала.

Технологичните компании се радваха на особен интерес при подема на фондовия пазар, тъй като, понеже те са ориентирани към растеж, акциите им е по-вероятно да достигнат нивото, при което облигациите стават конвертируеми.

Туристическата онлайн компания Priceline.com набра в края на май близо 1 млрд. долара от емисия на 7-годишни конвертируеми облигации с купон от едва 0,35% и конверсионна премия от 66% (с толкова трябва да поскъпнат акциите, за да станат облигациите конвертируеми – бел. ред.)

„Заради липсата на емисии през последните години имаше голям несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на конвертируми облигации“, коментира Вену Криша от Barclays. Емитентите все още получават много добри цени, но разпродажбите на кредитните и фондовите пазари ще вдигнат доходността и на конвертируемите книжа, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още