IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за потребителските цени в САЩ вдъхват оптимизъм

Експертите виждат признаци на стабилизиране след дългия спад

16:51 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните за потребителските цени в САЩ вдъхват оптимизъм

Потребителските цени в САЩ са нараснали през май, показвайки признаци на стабилизиране след дългия спад.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 0,1% според данните на американското министерство на труда. Въпреки това резултатът остана под очакванията на анкетираните от Ройтерс експерти.

Като знак за нарастващото търсене в икономиката потребителските цени, изключвайки тези на хранителните и енергийните продукти, нараснаха с 0,2% през изминалия месец – точно колкото и през април.

Така наречените "основни потребителски цени", които американските централни банкери наблюдават отблизо заради волатилността им, са се повишили с 1,7 на сто в 12-те месеца до май. Резултатът съответства на регистрираното през април увеличение и поддържа становището за тревожната тенденция на спад в основната инфлация, която започна преди една година.

Ръстът на основната инфлация през май бе подкрепен от увеличението от 0,2% при цените на облеклото, както и нарастването с 0,3% при разходите за подслон.

Междувременно строителството на нови жилища се е покачило със сезонно изгладените 6,8 на сто през май до 914 000 след големия спад през предходния месец според данните на американското министерство на търговията.

Ръстът е под очакванията на анкерираните от MarketWatch икономисти, които прогнозираха скок до 953 000 жилища спрямо предварителната оценка от април за 853 000. Спадът от 14,8% през април се дължеше на рязкото понижение в жилищното строителство.

През май разрешителните за еднофамилни жилища са се увеличили с 0,3% до сезонно изгладените 599 000. При многофамилните кооперации ръстът е с 21,6% до 315 000.

Също във вторник правителството съобщи, че разрешителните за строеж – индикатор за бъдещото търсене, са паднали с 3,1% през май до 974 000 броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още