IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече не са първи по предприемаческа активност?

Делът на милионерите в САЩ, за които бизнесът е основен източник на богатство, е двойно по-малък от този в света като цяло

14:09 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ вече не са първи по предприемаческа активност?

Мит ли е, че богатството си американците дължат на своя предприемачески дух? Достатъчно е да си припомним как в един гараж двама младежи основаха най-голямата компютърна компания (Apple - бел. ред.) А сещате ли са кои са другите двама, които създадоха социална мрежа (Fаcebook - бел. ред.) в общежитието си?

Въпреки тези примери обаче в действителност май Америка наистина изостава в развитието на предприемачеството в сравнения с останалия свят. Изследване на Barclays за размера на богатството, създадено от дейността на предприемачите, класира развиващите се страни пред САЩ, предава CNBC.

По света 40% от милионерите (които в изследването са хора с активи над 1,5 млн. долара) посочват печалбата от техния бизнес или продажбата на бизнес като основния източник на богатство, докато само за 25 на сто от тях източник е наследството.

В САЩ само за 21% от милионерите източник на богатството е печалбата от техния бизнес или продажбата на бизнес. По-голям е процентът на хората, за които спестяванията или личните им инвестиции са основният източник.

В Азиатско-тихоокеанския регион 57% от милионерите дължат размера на богатството си на приходите от продажби или печалбите. Далеч по-висок е процентът и в Южна Америка – 58%, а в Южна Африка достига 68%.

Ето защо Америка вече не е първа по предприемаческа дейност. Има доказателства, че предприемаческата активност дори спада. Според данни на Kauffman Foundation през 2012 г. са били създавани по 514 хил. бизнеса за месец, докато през 2011 г. стартиращите нов бизнес са били 543 хил. души. Според друго проучване – това на Hudson Institute – през 2010 г. новите компании отварят 2,34 млн. нови работни места в сравнение с 3 млн. през далечната 1977 г.

Изследването на Barclays показва и друга причина, която може да е в основата на цикъла в богатството. Натрупването на богатство в развиващите се страни е започнало съвсем скоро и следователно компаниите успяват за кратко време да генерират доходи от приходи или печалба за сметка на спестяванията и инвестициите.

За предприемачите е по-вероятно да увеличат богатството си по време на рецесия в сравнение с тези, които наследяват богатството си или тези, които печелят от спестявания и инвестиции.

Също така те са по-склонни да поемат високи рискове. Именно поемането на риск е ключът към трупането на богатство. В резултат на това размерът на състоянието им може да се колебае значително (в зависимост от това дали са склонни да поемат висок риск или не) в сравнение с богатство, акумулирано от спестявания и други приходи, констатира още изследването на Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
Отчитайки новонапечатаните зелени хартийки не пада, а се срутва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още