IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще промени ли ниската инфлация решението на Фед за намаляване на стимулите?

Според Иън Хациус от Goldman Sachs очакванията за ниска инфлация ще накарат Фед да отмени решението си за оттегляне на монетарните стимули

19:30 | 16.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще промени ли ниската инфлация решението на Фед за намаляване на стимулите?

Анализаторите чакат срещата в края на седмицата, за да видят дали Фед ще промени първоначалното си решение.

Ако хвърлим по-детайлен поглед върху пазарната инфлация, то лесно ще си обясним промяната в очакванията. Разликата между доходността по обикновените държавни ценни книжа и държавните ценни книжа, защитени от инфлацията (т. нар. TIPS) се увеличава, когато инвеститорите очакват висока инфлация. Разликата намалява при очаквани ниски нива на инфлация. Купувачите на ДЦК, защитени от инфлация, получават надбавка над цената им, съобразена с нивото на индекса на потребителските цени.

През последните няколко седмици се наблюдава намаляване на разликата, което показва, че инвеститорите очакват инфлацията през следващите 5 години да бъде 2,46%. Това е спад от нивото от 2,9%, което прогнозираха в началото на годината.

Но поради една или друга причина, нивото на очакваната инфлация е над 2%, което донякъде е успокоително за Фед. Промените в очакванията се случват на фона на резките промени в показателите за реалната инфлация. Фед използва като официален показателя за инфлацията на Министерството на търговията, който сега е малко под 2%.

Все пак намаляващата инфлация носи и редица предимства. По-ниските цени на енергията и храните за потребителите означава, че те ще разполагат с повече парични средства, с които да купуват и други стоки. С поддържането на инфлация близка до 2% Фед смята, че ще се улесни кредитирането и ще се увеличи икономическият растеж. Ако съществуват големи отклонения от това ниво, за предприятията и домакинствата ще е трудно да прогнозират бъдещите си разходи.

„Поддържането на нивото на инфлацията близко до целта на Фед от 2% в средносрочен план е изключително важно“, каза в своя реч Уилям Дъдли, президентът на поделението на Фед в Ню Йорк. Той коментира поуките, които трябва да вземем след спадането на цените и дефлацията в Япония. „Приспособим ли се към очакванията за дефлация, то вече ще бъде доста трудно да променим нагласите си.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Ай стига ала-бала. Фед ще намали и евентуално спре печатницата, не когато иска, а когато бъде принуден от валутните пазари. Този момент все още не е дошъл. Скоро Фед дори най-вероятно ще увеличи стимулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още