IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки с 21% ръст на печалбата за първото тримесечие

Индустрията отчита 12-то поредно тримесечие на ръст на годишна база, като 89% от банките отчетоха печалби

10:00 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американските банки с 21% ръст на печалбата за първото тримесечие

Американските банки са отчели нетна печалба от 34,5 млрд. долара през първото тримесечие на 2013 г., което е ръст от 21 на сто на годишна база, показват данните на Федералната корпорация по застраховане на депозитите (FDIC), пише Bloomberg.

Ръстът в печалбите на годишна база е за 12-то поредно тримесечие, като 89% от банките отчетоха печалби, макар че през предходното тримесечие те бяха по-големи - 34,8 млрд. долара, обявиха от FDIC.

"Нивото на проблемните активи и институции остава високо, но продължава да се подобрява", заяви и.д. председател на FDIC Мартин Грунбърг. "След спада през първото тримесечие делът на кредитите отново се разширява", допълни той.

В отговор на въпрос за JPMorgan Chase & Co., която отчете търговски загуби от най-малко 5,8 млрд. долара, Грунбърг каза, че това със сигурност е повлияло негативно на още по-добрите резултати на индустрията.

Осем от 10-те най-големи банки са заделяли по-малки резерви за загуби по кредити, продължавайки деветмесечната тенденция на спад до 86,70 млрд. долара. Това представлява понижение от 3,6 на сто в резервите за тримесечието, се отбелязва в доклада на FDIC.

"Имало е силен фокус върху намаляване на разходите", заяви Джеймс Чийзън, главен икономист на Асоциацията на американските банкери във Вашингтон. "Загубите по кредити и резерви са наистина това, което дърпа банките назад", отбеляза още той.

Темпът на растеж на депозитите също продължава да се забавя, като влоговете през първото тримесечие са достигнали 61,6 млрд. долара, спрямо 74,7 млрд. долара през предходните три месеца и 186 млрд. долара в периода септември-декември 2011 г.

Фондът за гарантиране на влоговете, който защитава клиентските депозити до 250 хил. долара, нарасна до 22,7 млрд. долара в сравнение с 15,3 млрд. долара през предходното тримесечие. По-рано от FDIC увеличиха критериите за попадане в обхвата на фонда, който изпадна в дефицит, след като се наложи да финансира множество фалити, породени от ипотечната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още