IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският трудов пазар продължава с увереното си подобрение

Безработицата през миналия месец обаче се е повишила леко до 7,6%

16:59 | 07.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският трудов пазар продължава с увереното си подобрение

Заетостта в САЩ е нараснала повече от очакваното през май, като в същото време нивото на безработица се е покачило, отлепвайки се от 4-годишното дъно, съобщава Bloomberg.

Заетите са нараснали с 175 хил. през миналия месец, докато ревизираните данни за април показват ръст от 149 хил. според щатското министерство на труда. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg експерти бе за покачване в рамките на 163 хил.

Равнището на безработицата от своя страна нарасна до 7,6 на сто спрямо 7,5% през предходния месец.

Подобряването на пазара на труда е знак, че частния бизнес е превъзмогнал фискалната си сдържаност през тримесечието, оставайки оптимистично настроен за перспективите през втората половина на годината. В същото време ръстовете на заплатите и работните позиции са нужни на икономиката, за да може Федералния резерв да осъществи плановете си за намаляване на темпа на изкупуване на облигации - част от програмата за количествени улеснения.

"Ставаме свидетели на постепенно подобряване на трудовия пазар и очакваме то да продължи и през следващите месеци", коментира преди представянето на доклада Елена Шилятиева, икономист в BNP Paribas SA в Ню Йорк.

Чувствително покачване на работните места през май се наблюдава в сферата на продажбите на дребно. Заетостта също така се е увеличава в строителните фирми, образователните и здравни услуги, както и в сферата на хотелиерството и отдиха.

Средното почасово възнаграждение в САЩ остава почти без промяна – 23,89 долара през май в сравнение с 23,88 долара през предходния месец, като увеличението за последните 12 месеца е в рамките на 2 на сто.

Оценките на анкетираните от Bloomberg 90 икономисти за месец май варираха за увеличение от 80 хил. до 290 хил. Средното покачване на заетостта през първото тримесечие е 206 хил на месец.

Централните банкери от Федералния резерв продължават с надеждите си за по-голям напредък в намаляването на безработицата. От Фед заявиха, че ще продължат 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи, докато икономическата ситуация не се подобри "по същество".

Председателите на Фед в Бостън и Чикаго – Ерик Розингър и Чарлз Еванс, обявиха, че искат да видят месечно покачване на работните позиции от 200 хил. преди банката да помисли за ограничаване на програмата си.

Бившият икономист във Фед Винсънт Рейнхарт, който в момента е главен икономист за САЩ в Morgan Stanley в Ню Йорк, казва, че Бен Бернанке и колегите му трябва да отчетат ръст на заетостта от поне 200 хил. в четири поредни месеца преди да намалят темпото на изкупуване на активи.

"Фед има нужда от значителна серия от данни преди да промени курса си", каза от своя страна Иън Шеферсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics в Уайт Плейнс, Ню Йорк. "За да успее да го направи, икономиката не само трябва да се подобри, но трябва да се подобри по такъв начин, че да може да се освободи от напрежението на новата политика", коментира още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Ама никой изобщо не се съмнява в това че има цел, и че се следи и анализира (с обратни връзки "действие-реакция") всичко... само не разбирам, толкова ли са *** хората, че се държат толкова повърхностно информирани (с догадки, все едно е естествен процес "печатането") или плановете няма да се възприемат добре от "обикновенните" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още