IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не е сам - 18 топ американски концерна са спестявали от данъци

American Express, Dell, Microsoft, Nike и др. са укрили общо 127,5 млрд. долара в офшорни юрисдикции

19:32 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През последната година топ компаниите са държали в офшорни сметки 453 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

През последната година топ компаниите са държали в офшорни сметки 453 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Калифорнийският технологичен концерн Apple не е единствената известна компания, която  се възползва от офшорни данъчни вратички, показва ново проучване. Финансовите отчети на American Express, Dell, Microsoft, Nike и на други компании, включени в ТОП 500 списъка на списание Fortune за най-големите концерни в САЩ, крият следи за печалба от данъчни убежища в своите финансови отчети, пише в свой анализ The Huffington Post.

Общо 55 американски компании са намалили данъчните си разходи, укривайки общо 127,5 млрд. долара в офшорни юрисдикции, показа изследването на неправителствената организация „Граждани за данъчна справедливост” (CTJ).

През последната година те са държали в офшорни сметки 453 млрд. долара. При връщане на тези средства в САЩ, компаниите ще трябва да заплатят корпоративен данък по средна ставка от 28%. В резултат на това, поне според изчисленията на CTJ, бюджетът на САЩ би набъбнал със сумата от 127,5 млрд. долара. Ако най-големите 18 концерни от тази група решат да върнат счетоводството и печалбите си в САЩ, ще трябва да платят данъци за общо 92 млрд. долара.

"Погрешно е да се твърди, че става дума за уникален метод, създаден от Apple", каза Матю Гарднър, изпълнителен директор на Института за данъчното облагане и икономическа политика, партньор в изследването на CTJ. "Много от големите компании много вероятно също го правят". 

Apple попадна в светлината на прожекторите през последния месец, след като изслушване в американския Сенат разкри, че компанията плаща данък от едва 2% от печалбата си, като си е спестила по този начин плащане на 74 млрд. долара, чрез вкарване на печалбата си в ирландско дъщерно предприятие. Директорът на Apple Тим Кук заяви пред сенаторите, че компанията плаща "всички дължими данъци“, което, въпреки че технически е вярно, е пример за проблем в политиката на корпоративното данъчно облагане.

В доклада си неправителствената организация уточнява, че разполага с данните само на 55 компании, защото само те са дали отчет за офшорната си дейност. Иначе в подобни юрисдикции парите си държат общо 290 компании от списъка на най-едрите компании Fortune 500. 235-те компании, които отказват да дадат информация за финансите си, държат общо 13 трлн. долара в офшорни сметки.

В САЩ такива схеми за минимизиране на дължимите данъци не се смятат за укриване и не са углавно престъпление, но въпреки това властите наричат „укриването им” неморална и противоречаща на духа на закона практика. На подобни критики са подложени и други гиганти като Google, чиито мениджъри също уверяват, че компанията не нарушава законите, а просто заплаща данъците си по максимално ефективна схема.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още