IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street започна седмицата с повишения

Акциите на Intel и Merck поскъпнаха с 4%, а тези на Zynga и Pandora поевтиняха с над 10%

23:12 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street започна седмицата с повишения

Американските акции завършиха с повишения първата сесия за седмицата, след като инвеститорите претегляха по-слабите от очакваното икономически данни срещу потенциално вливане на ликвидност от Федералния резерв, предава CNBC.

„Имаше много сигнали за забавяне на икономиката, но не се знае как това се е отразило на пазарите, тъй като действията на Фед изкривяват всичко“, коментира Джо Салуци от Themis Trading. “Инвеститорите трябва да бъдат внимателни – подемът на пазара не се базира на солиден фундамент.“

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average (DJIA) нарасна с 0,9% до 15 253 пункта. S&P 500 се повиши с 0,6% до 1 640 пункта, а NASDAQ се покачи с 0,3% до 3 465 пункта.

Икономическите новини от деня показаха, че производствената активност в страната неочаквано се е свила до 49 пункта през май, като това е първи спад от 6 месеца, след като новите поръчки намаляха, а и търсенето на стоките за износ бе по-слабо, сочи съставяният от Института за управление на доставките индекс. Очакванията бяха за запазване на отчетените през април 50,7 пункта.

Разходите за строителство през април са нараснали с 0,4% на годишна основа до 861 млрд. долара, съобщиха от американското министерство на търговията. Предварителните предвиждания обаче бяха за ръст от 0,8%.

Единствено окончателните данни за индекса на бизнес активността през май на базирания в Лондон институт Markit показаха, че разширяването ѝ се е ускорило до 52,3 пункта от 52,1 пункта през април.

Акциите на Zynga потънаха с 12%, след като компанията обяви, че ще съкрати 520 служители, или 18% от всички, в опит да намали разходите и да преструктурира бизнеса си.

Пазарната капитализация на Apple се покачи с 0,2%, въпреки че компанията ще бъде изправена пред съда по обвинения, че е заговорничила с издатели за повишаване на цената на електронни книги.

Американският вестник Wall Street Journal обаче съобщи, че 
технологичният гигант е все по-близо до стартиране на своя интернет радиостанция. Вследствие на това акциите на Pandora се сриват с 11%.

Акциите на F5 Networks поевтиняват с 4,9%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга им.

Акциите на Merck поскъпват с 3,8%, след като изследователи обявиха, че нейно лекарство за разкриване на туморни клетки и стимулиране на имунната система за борба с рака е помогнало за намаляване на туморите при 38% от пациенти с напреднала меланома в ранния етап на проучването.

Пазарната капитализация на 
Intel се разширява с 4%, след като FBR повиши препоръката за акциите й до "надпазарна", а пък Samsung обаяви, че ще използва процесорите на компанията в новата версия на един от таблетите си под Android.

Акциите на General Motors поскъпнаха с 1,6%, след като автопроизводителят обяви, че продажбите му през май са били най-силните от септември 2008 г. Книжата на Ford също нараснаха - с 1,3%, след като компанията отчете 14% ръст на продажбите за май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още