IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за по-продължителни стимули за икономиката подкрепят Wall Street*

Днес статистиката подсказа, че ще се продължи със същите темпове на вливане на ликвидност в икономиката, коментира експерт

18:36 | 30.05.13 г. 1
Надеждите за по-продължителни стимули за икономиката подкрепят Wall Street*

Данните за икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие подкрепиха ръстовете на Wall Street, като възобновиха надеждите на пазарните участници, че Федералният резерв ще продължи с агресивните икономически стимули.

В началото на сесията Dow Jones се повишава с 0,37% до 15 359 пункта, S&P 500 регистрира ръст от 0,46% до 1 656 пункта, а Nasdaq добавя 0,65% до 3 490 пункта.

Пазарната оценка на NV Energy Inc.се повишава с 23%, след като MidAmerican Energy Holdings Co. на Уорън Бъфет съобщи, че ще плати 5,6 млрд. долара за най-голямата енергийна компания в щата Невада.

Акциите на Clearwire Corp. поскъпнаха с 21%, след като Dish Network Corp. повиши офертата си за компанията. Книжата на Alcoa обаче поевтиняха с близо процент, след като Moody’s понижи рейтинга на компанията до една стъпка под неинвестиционното равнище.

Акциите на Facebook пък се повишиха с 4,5%, след като Jefferies Group промени оценката си за тях на “купувай”.

“Днес статистиката подсказа, че ще се продължи със същите темпове на вливане на ликвидност в икономиката”, коментира пред Bloomberg Матю Кауфлър, фонд мениджър във Federated Investors. “Докато тази увереност съществува, това ще е позитивно за финансовите активи”, допълва той.

Миналата седмица S&P 500 се понижи с над процент, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке намекна, че може да се намалят темповете на вливане на ликвидност в икономиката, като има знаци, че възстановяването е устойчиво.

Днес обаче стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е повишил с 2,4% през първото тримесечие на годишна база, а не с 2,5%, каквато беше предварителната оценка. Разликата не е съществена, но надеждата на инвеститорите е това да е достатъчен знак, че е рано да се говори за оттегляне на стимулите.

В тази връзка Патрик Спенсър от Robert W. Baird & Co. коментира, че коментарът на Бернанке пред представителите на Конгреса по-рано този месец е бил разбран неправилно. “ Въпреки че той намекна, че твърде ранното ограничаване на покупките на облигации ще навреди на фондовите пазари, той каза, че това може да започне щом има достатъчно доказателства, че растежът е устойчив. Има само няколко показатели, които сочат, че това е така. Все още е твърде рано да се каже”, коментира той.

Същевременно днес стана ясно, че повече американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица. Данните на трудовото министерство на САЩ сочат, че заявленията са се повишили до 354 хил., както и средната им стойност за последните 4 седмици (347 250, което е най-висок брой от един месец).

Индексът, който измерва предварителните продажби на имоти, също е нараснал по-слабо от очакваното, като индикира, че ограниченото предлагане вероятно ще задържи възстановяването на пазара на имоти.

* Актуално към 18.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Забележете кое подкрепя индекса на престъпниците на WS. Само и единствено печатането. Това, че безработните са се увеличили и че икономиката е нарастнала по-малко от очакваното не е проблем. Даже напротив - ще донесе повече печатане и следователно подкрепа на индексите, които вече измерват само и единствено алчност, но не и реална икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още