IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет плаща 5,6 млрд. долара за компания за комунални услуги в Лас Вегас

Акциите на NV Energy се изстреляха над цената на придобиване в извънборсовата търговия въпреки липсата на конкурентни оферти

14:07 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бъфет плаща 5,6 млрд. долара за компания за комунални услуги в Лас Вегас

Подразделение на Berkshire Hathaway на легендарния инвеститор Уорън Бъфет ще плати 4,5 млрд. долара за NV Energy – компания за доставка на електроенергия в Лас Вегас, съобщи Ройтерс.

От MidAmerican Energy Holdings Co обявиха, че ще придобият NV Energy срещу 23,75 долара на акция, което представлява премия от 23% спрямо цената при затварянето на борсите вчера.

След публикуването на съобщението акциите на придобиваната компания поскъпнаха до 23,90 долара в извънборсовата търговия, надхвърляйки цената по покупката. Реакцията на пазара не е изключение при сделки на Бъфет въпреки липсата на конкурентни оферти и неговите изрични изявления, че предложението му е най-високото възможно и е окончателно.

„Berkshire разполага с голямо количество кеш, от който възвращаемостта е малка. Ако това е сделка за 5,6 млрд. долара, тогава Berkshire превръща нискодоходния кеш в печалба от 330 млн. долара“, заяви Стив Чек, президент на консултантската компания в областта на инвестициите Check Capital Management, визирайки печалбата на NV Energy за последните 12 месеца.

„Невада по принцип е регион на относително бърз ръст. Като се вземе предвид всичко това, сигурен съм, че това ще бъде поредната добра, сигурна инвестиция за  Berkshire“, добави той.

NV Energy обслужва около 2,4 млн. души в щата Невада. През миналия месец компанията обяви, че ще ускори извеждането от експлоатация на старите си съоръжения за производство на електроенергия от въглища и изграждането на електроцентрали на природен газ и възобновяеми енергийни източници.

„Радваме се да направим дългосрочна инвестиция в икономиката на Невада“, посочва в съобщение по повод сделката самият Бъфет.

През 2006 г. MidAmerican Energy Holdings плати 5,1 млрд. долара за  PacifiCorp, която обслужва щатите Калифорния, Айдахо, Орегон, Юта, Вашингтон и Уайоминг. Наскоро тя инвестира в производства за възобновяема енергия, включително в големи обекти в съседна Калифорния. Подразделението на Berkshire изгражда най-голямата електростанция в света, захранвана от слънчевата енергия в окръг Сан Луис Оубиспо, както и 160-мегаватова геотермална електростанция близо до езерото Солтън Сий.

Мощностите от възобновяема енергия на NV Energy наскоро надхвърлиха 1 гигават, като целта е до 2025 г. да достигнат 25% от цялата мощност за компанията, а тя е и най-големият потребител на геотермална енергия в САЩ.

След като сделката бъде приключена през първото тримесечие на 2014 г., MidAmerican Energy Holdings ще разполага с активи на стойност около 66 млрд. долара, а съоръженията ѝ ще обслужват 8,4 млн. потребители.

Според документите, подадени пред регулаторните органи, NV Energy ще трябва да плати обезщетение в размер на 170 млн. долара на компанията-купувач, ако провали сливането при определени обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още