IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street обърна посоката на движение

Бернанке обезпокои инвеститорите с изказването си, че Фед може да ограничи стимулите, ако икономическата ситуация го позволява

23:19 | 22.05.13 г. 3
Wall Street обърна посоката на движение

Президентът на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке не успя да убеди пазарните участници, че няма да отдръпне стимулите и Wall Street обърна посоката на движение.

Индексите приключиха сесията с понижения, като Dow Jones отписа 0,52% до 15 307 пункта, S&P 500 изтри 0,85% до 1 655 пункта, а Nasdaq регистрира спад от 1,1% до 3 463 пункта.

Със спадове приключи сесията за всички 10 индустриални групи в състава на S&P 500. Най-големи понижения бяха отчетени при акциите на доставчиците на обществени услуги и телекомуникационните компании.

“Основният въпрос е дали Фед ще прави повече, или пък по-малко – всичко това обаче зависи от данните. Акциите поскъпнаха толкова много от началото на годината. Изглежда, че инвеститорите си търсят извинение, за да продават”, коментира пред Bloomberg Джон Конъли, инвестиционен стратег в LPL Financial Corp.

Първоначално сесията на Wall Street вървеше оптимистично, но индексите обърнаха посоката на движение, след като Бен Бернанке каза пред икономическа комисия на двете камари в Конгреса на САЩ, че Фед има готовност да отдръпне монетарните стимули, ако идентифицира, че пазарът на труда продължава да се подобрява и има знаци, че това подобрение е устойчиво.

Бернанке потвърди все пак, че докато безработицата не падне до 6,5% или инфлацията не се повиши над 2,5%, което е малко вероятно в момента, Федералният резерв ще продължи с програмата за изкупуване на правителствени облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Някои от висшите ръководители във Фед смятат, че трябва да се види по-сериозен прогрес на пазара на труда, преди да се пристъпи към затягане на паричната политика. Други обаче смятат, че е време Фед да подготви пазарите за поетапно спиране на стимулите.

“Ако те решат да оттеглят стимулите, това е добър знак за икономиката и тя ще може сама да стои на краката си”, коментира Тери Л. Морис от National Penn Investors Trust Co. “Ние обаче смятаме, че пазарите ще тръгнат надолу, когато това се случи. Това вероятно ще се случи скоро, но пазарът вероятно ще може да се възстанови”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
hagan, това не е икономика. Някои сеят за да получат, други вадят нефт, други вадят злато (па ние балъци други ни го вадят), но всеки прави нещо.Американците печатат пари.*** така ше е дока има балъци за зелени вестникарски хартийки без покритие!http://***.usdebtclock.org/ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Въпрос: това вярно ли е? линк (Youtube):http://***.youtube.com/watch?v=5p7N1wERMvI"Big reason for stock boom? Companies buy back stocks."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
егати икономиката която зависи от 90 милиарда помощ на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още