IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все още ли мислите, че няма балон при щатските акции?

Сега пазарният подем повлича нагоре и сектори с лоши резултати, но при спукването на балона ще пострадат и добрите компании, предупреждава анализатор

17:32 | 24.05.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Все още ли мислите, че няма балон при щатските акции?

Пазарът на акции в САЩ представлява балон, който в крайна сметка ще свърши зле, но в момента не се вижда неговият край, пише Томас Кий за CNBC. Това е характерно за почти всички балони. Всички знаят, че това няма да продължи безкрайно, всички знаят какво ще се случи, когато други балони се спукат, но много малко искат да напуснат по средата на парада.

Ако не вярвате, че пазарът в момента е балон, имайте предвид следното. Изброените по-долу четири сектора имат много странни цени спрямо техните печалби и приходи. Това са важни сектори, които претърпяха натиск върху приходите и продажбите, но цените на акциите им се изстреляха нагоре.

- секторът на компаниите, произвеждащи основни суровини има спад с 15% на печалбите на акция (EPS) тази година, но борсовите фондове (ETF), инвестиращи в този сектор са поскъпнали с 10% от началото на годината;
- секторът на основните потребителски стоки има 4% спад на EPS, но 20% ръст при ETF;
- телекомуникационният сектор има 14% спад на EPS, но 13% ръст при ETF;
- енергийният сектор има 5% свиване на приходите, но 15% ръст при ETF.

Поговорката „надигащата се вълна издига всички лодки“ е вярна, след като дори сектори, които не си струват, поскъпват заедно с целия пазар. Това е характеростика много добре позната на хората, които са преживявали финансови балони, но има и още нещо, което трябва да се отбележи, нещо за което никой не иска да помисля, когато нещата вървят добре.

Статия от 2008 г. в USA today, описва много добре представянето на всички пазари и сектори, като се вижда спадът дори и при най-консервативните акции с голяма капитализация. Същото се случи и при спукването на дотком балона, когато дори добрите компании поевтиняха – отливът отнася всички.

Сегашният балон също ще се спука, като моментът за това не е толкова далеч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Незнам как стоят точно нещата, а и тук отдавна престанаха да пишат подробни технически данни. Това което чух от Макс Кайзер е, че основния двигател на последните рекорди на WS е BuyBack на акциите от компаниите собственици. Той има доста интересен анализ (youtube):http://***.youtube.com/watch?v=-r0uXX4gX9Y&list=SPPszygYHA9K2ZtV_1KphSugBB7iZqbFyz&index=48но аз кот тумен балкански субект винаги съм скептичен, че някой може да ме лъже. Някой специалист може ли да потвърди или отрече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Днес гледах едно филмче, за работещите на Уол Стрийт, и за това, че всички са на антидепресанти!И неволно станах свидетел в една банка, една дама, загубила на борсата, само дето не помете служителите в банката, да и затворят сметките светкавично.Беше ужасно, дама, без човешки облик......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Людени
преди 11 години
МммДааааа .... напечатаните пари хвърляни от Хеликоптера (това е метафора !), не отиват там където се очаква(ше) .... в преобладаващата си част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още