IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street неутрализира вчерашния спад

Dow Jones и по-широкият индекс S&P 500 отчетоха поредните рекордни стойности

23:29 | 21.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street неутрализира вчерашния спад

Американските акции приключиха сесията си във вторник с нови повишения, като неутрализираха спада си от първия ден на седмицата, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones и по-широкият индекс S&P 500 успяха да маркират нови рекордни стойности в навечерието на очакваната с нетърпение реч на председателя на Фед Бен Бернанке.

Така водещият индекс Dow Jones, който след добрите данни за тримесечието на Home Depot за кратко време мина недостиганата в 117-годишната си история граница от 15 400 пункта,  в крайна сметка добави към вчерашното си представяне 52,30 пункта, или 0,35 на сто, за да финишира на рекордното ниво от 15 387,58 пункта, а Standard & Poor's 500 попълни стойността си с още 2,87 пункта, или 0,17 на сто до новата си най-висока стойност – 1669,16 пункта. Технологичният индекс Nasdaq Composite Index нарасна с 5,69 пункта, или 0,16 на сто, до 3 502,12 пункта. 

При липсата на икономически данни от вторник, инвеститорите се фокусираха върху речи от страна на представители на Фед, които можеха да дадат ранна индикация за това дали Бен Бернанке ще даде знак за намаляване или дори прекратяване на досегашната хлабава парична политика.

В лекция в Германия президентът на Федералния резерв (Фед) в Сейнт Луис Джеймс Булард отбеляза, че САЩ трябва да „продължат с настоящата програма за количествени улеснения, адаптирайки дела на покупките по подходящ начин с оглед на входящите данни както за реалната икономическа производителност, така и за инфлацията". 

"Той е по-скоро традиционно войнствен", коментира Булард един дилър

Благодарение на възстановяващия се пазар на недвижими имоти в САЩ Home Depot отсече изненадващо добри резултати за последното си фискално тримесечие по отношение на приходите от продажбите и печалбата, и сега очаква много по-голяма печалба за текущата финансова година. Нетната печалба на Home Depot през първото тримесечие нарасна до 1,2 млрд. долара, или 83 цента на акция, от 1 млрд., или 68 цента на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха средна печалба от 77 цента на акция,

След публикуването на резултатите акциите станаха фаворит в Dow и скочиха в крайна сметка с 3,18% до 79,20 долара за брой.

Книжата на JPMorgan поскъпнаха с 1,84%. Главният изпълнителен директор Джейми Даймън ще продължи да дърпа конците на банката в двойна роля. На събранието на акционерите в Тампа, Флорида, той успя да надделее над критиците си. Те настояваха той да се откаже от втория си пост като председател на борда. Едва 32 процента от акционерите подкрепиха по време на събранието проект, предвиждащ разделянето на двете функции. Ако мярката бе минала, щеше да се наложи Даймън да напусне поста на председател на борда.  Както съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на вътрешна информация, обаче, Даймън е заплашил, че ще подаде оставка от концерна, ако претърпи поражение в гласуването. 

Книжата на Apple почти не отчетоха промяна на Nasdaq, след като през деня натежаха доста на индекса. Очаква се по-късно днес изпълнителният директор Тим Кук да даде пред представители на Сената подробна информация за данъчната практика на производителя на iPhone. Компанията е обвинявана, че използва дупки в законите, за да си спестява данъчни разходи за милиарди долари. В крайна сметка става ясно, че след своето IPO компанията се е възползвала от правната ситуация в Ирландия и САЩ като предимство, за да си спести данъчни плащания в размер на най-малко 74 млрд. долара за последните четири години.

Акциите на Microsoft също са почти без промяна – със спад от 0,06%. Софтуерният гигант представи своята нова игрова конзола XBox и обяви, че тя ще излезе на пазара за коледните празници. Конзолата има 8-ядрен процесор, 8 GB RAM, 500 GB HDD, Blu-ray, Wi-Fi с Wi-Fi Direct, HDMI вход и изход, USB 3.0 порт, а Kinect поддържа 1080р картина.

Интернет компанията Yahoo, която засилва опората си в Ню Йорк като част от преструктурирането си, отчита ръст от 1,81% за акциите си. Yahoo! Inc. ще наеме четири етажа от старата сграда на вестник New York Times близо до "Таймс Скуеър" като част от разрастването си в Ню Йорк, включващо споразумението за покупка на Tumblr Inc. В града на източния бряг е седалището на блог платформата Tumblr, която Yahoo иска да придобие за 1,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Еми бичи пазар, да видим докога:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още