IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въпреки леката нервност американските борси стартират с лек ръст*

„Пазарът е нервен преди изказването на Бернанке, но не достатъчно, за да предприеме радикално действие“, смята анализатор

18:31 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Въпреки леката нервност американските борси стартират с лек ръст*

 

Един ден преди изслушването на председателя на Фед Бен Бернанке в Конгреса фондовите пазари в САЩ стартираха сесията с малки печалби. Индексът на сините чипове Dow Jones скача с 0,3% до 15 385 пункта. По-широкият индекс S&P 500 спечели 0,2 на сто до 1670 пункта, а индексът на технологичната борса Nasdaq се повишава с 0,1% до 3500 пункта, предаде Ройтерс.

„Пазарът е нервен преди изказването на Бернанке“, заяви Ким Форест, фондов анализатор ъвв Fort Pitt Capital, като добави: „Но очевидно не достатъчно, за да стане радикален по някакъв начин".

Инвеститорите чакат нови доказателства за това дали и кога Федералният резерв на САЩ (Фед) ще затегне отново изключително хлабавата парична политика. Съответните спекулации се появиха след последните насърчителни икономически данни от САЩ.

Акциите на Home Depot скочиха с 2,6 на сто. Американската верига за стоки за бита отчете по-благоприятни резултати от очакваните за първото тримесечие на 2013 г. Нетната печалба на концерна през първото тримесечие нарасна до 1,2 млрд. долара, или 83 цента на акция, от 1 млрд., или 68 цента на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха средна печалба от 77 цента на акция.

Втори по ръст във водещия индекс са акциите на JPMorgan, като поскъпват с 1,05%. Днес най-голямата американска банка има Общо събрание и някои инвестиционни фондове искат да ограничат правомощията на изпълнителния директор Джейми Даймън, който се смята за некоронован "крал на Wall Street". Това е предложение номер шест от дневния ред, което от седмици се грижи за спекулации на финансовата сцена. Говори се, че се планира отделяне на дейността на главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет, а от 2006 г. насам Даймън изпълнява и двете функции. Ако питате непокорните акционери, мениджърът ще загуби поста си на председател на борда.

На другия полюс са книжата на Apple. Очаква се по-късно днес изпълнителният директор Тим Кук да даде пред представители на Сената подробна информация за данъчната практика на производителя на iPhone. Компанията е обвинявана, че използва дупки в законите, за да си спестява данъчни разходи за милиарди долари. В крайна сметка става ясно, че след своето IPO компанията се е възползвала от правната ситуация в Ирландия и САЩ като предимство, за да си спести данъчни плащания в размер на най-малко 74 млрд. долара за последните четири години. 

Акциите на Microsoft са почти без промяна с минус 0,06%. Софтуерният гигант ще представи по-късно първи подробности за новата си игрова конзола Xbox, която ще излезе на пазара за коледните празници. С цел да постигне по-сериозен пазарен дял Microsoft ще насочи новия модел към масовия потребител, като в това число включва и семейните забавления. Устройството е изправено пред сериозната конкуренция от страна на PlayStation 4 на Sony Corp и Wii U на Nintendo Co Ltd.

Интернет компанията Yahoo, която засилва опората си в Ню Йорк като част от преструктурирането си, отчита ръст от 0,83% за акция. Yahoo! Inc. ще наеме четири етажа от старата сграда на вестник New York Times близо до "Таймс Скуеър" като част от разрастването си в Ню Йорк, включващо споразумението за покупка на Tumblr Inc. В града на източния бряг е седалището на блог платформата Tumblr, която Yahoo иска да придобие за 1,1 млрд. долара.

*Актуално към 18.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още