IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започна седмицата с минимални понижения

Инвеститорите се питат дали и кога Федералният резерв ще започне да намалява покупките на облигации

23:07 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street започна седмицата с минимални понижения

Американските акции започнаха седмицата с минимални понижения, след като по време на сесията достигнаха нови върхове и на фона на опасенията, че Федералният резерв може да редуцира програмата си за изкупуване на облигации, предава CNBC.

Индексът на 30-те представителни американски компании Dow Jones Industrial Average отстъпи с 0,1% до 15 336 пункта. С толкова също се понижаиндексът на големите фирми S&P 500 (до 1 666 пункта) и технологично ориентираният Nasdaq (до 3 496 пункта).

Широкият индекс Russell 2000 проби нивото от 1000 пункта за първи път в историята си, близо четири месеца след като премина 900 пункта.

При липсата на значими икономически новини от деня инвеститорите се фокусираха върху това дали и кога Фед ще започне да намалява покупките на облигации.

Темата нашумя през миналата седмица след коментари на Джон Уилямс и Чарлз Плосър – двама от ръководителите на Фед, които са против свръх експанзионистичната монетарна политика.

Инвеститортие ще следят внимателно доклада на ръководителя на Фед Бен Бернанке пред сенатската комисия в сряда, който може да осветли плановете на централната банка относно програмата за изкупуване на облигации.

По-рано през деня шефът на клона на Фед в Далас Ричард Фишър, който също е отдавнашен противник на покупките на облигации, заяви че програмата на Фед е подкрепила акциите, но не е ясно дали е направила достатъчно за икономиката.

Акциите на Yahoo се повишиха с 0,2%, след като интернет компанията обяви, че ще придобие блога Tumblr за 1,1 млрд. долара в кеш. Сделката е най-голямата покупка сред социалните сайтове, след като Facebook купи миналата година Instagram за 1 млрд. долара.

Книжата на Warner Chilcott поскъпнаха с 2%, след като Actavis потвърди, че ще придобие фармацевтичната компания чрез сделка, оценена на 8,5 млрд. долара, включваща замяна на акции.

До момента 93% от компаниите в индекса S&P 500 са представили отчетите си за първото тримесечие, като 67% надхвърлиха очакванията за печалбата, а 24% не ги оправдаха, показват данни на Ройтерс.

Ако останалите компании представят отчети в унисон с прогнозите, то печалбите на фирмите от индекса ще са нараснали с 4,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още