IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street отстъпи крачка назад

Американските индекси приключиха сесията с минимални понижения, положително развитие отчетоха компонентите от фармацевтичната индустрия

23:28 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street отстъпи крачка назад

В началото на новата седмица повечето важни американски борсови индекси бяха принудени да превключат на по-ниска предавка. След като в продължение на три седмици Wall Street се катереше към нови върхове, в понеделник индексите си взеха почивка.

"Като се има предвид силата, която наскоро видяхме, не е изненадващо, че търговията днес работи малко по-бавно", каза Марк Лушини от дружеството Janney Montgomery Scott, цитиран от Ройтерс.

Лека подкрепа пазарът намери в най-новите данни, идващи от американските търговци на дребно, които изненадващо са увеличили продажбите си през април. Особено добре се е развил бизнесът с автомобилите, строителните материали и дрехите. Търговията на дребно представлява около 30 процента от потребителските разходи, които от своя страна правят 70 на сто от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Запасите на бизнеса през март са останали без промяна на ниво от 1,27 трлн. долара след сезонна корекция, става ясно от друго съобщение на министерството. Икономистите очакваха ръст на бизнес запасите с 0,3% при положение, че през февруари те се бяха увеличили с 0,1%.

Индексът на сините чипове Dow Jones отчете спад от 0,2% до 15,092 пункта. По-широкият индекс S&P 500 остана на място с 1634 пункта, а технологичният индекс Nasdaq се сви скромно с 0,1 на сто до 3439 пункта.

Акциите на компаниите от фармацевтичната индустрия се опълчиха на тренда на Dow. Книжата на Pfizer скочиха с 1,32%, на Merck & Со – с 0,28%. Акциите на Home Depot поскъпнаха след оповестяването на данните за търговията на дребно с 0,62%, а пазарната капитализация на търговеца на дребно Wal-Mart Stores се сви с 0,65%.

Благодарение на различни новини биотехнологичната индустрия отново попадна в погледа на инвеститорите. След като американски медиите съобщиха още в петък вечерта за евентуална оферта на производителя на генерични лекарства Actavis за ирландския си конкурент Warner Chilcott, цените на двете акции се увеличилиха рязко - Actavis скочи с дванадесет процента, а  Warner Chilcott – с около 20 на сто. Сега двете компании потвърдиха за обсъжданията.

Въпреки това те са все още на ранен етап и не може да се каже, че ще се стигне до споразумение. Днес книжата на Actavis поскъпнаха по-умерено – с 0,24 процента, а тези на Warner Chilcott добавиха на Nasdaq още 6,00%.

Сред губещите се наредиха акциите на Yum Brands, които отстъпиха с 2,2%. Операторът на веригата за бързо хранене KFC разочарова участниците на пазара със спад в продажбите в Китай през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още