IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще достигнат тавана на дълга през май, но не очакват проблеми до септември

Конгресът трябва незабавно да се заеме с въпроса, защото неопределеността, предизвикана от отлагането на решаването му, не вещае нищо добро, твърди Джейкъб Лю

21:25 | 10.05.13 г.
САЩ ще достигнат тавана на дълга през май, но не очакват проблеми до септември

Настоящият таван за държавния дълг на САЩ може да бъде достигнат още през май, но проблем с обслужването на задълженията на страната не се очакват до септември, заяви американският министър на финансите Джейкъб Лю за CNBC.

Същевременно обаче той предупреди решението на проблема с американските дългове да не бъде протакано.

„Таванът по дълга ще бъде достигнат само след няколко дни, когато изтича и срокът – на 18 май, но заради капиталовите потоци можем да прогнозираме, че всичко ще бъде наред до Деня на труда“ (първият понеделник на септември – бел. ред.), каза Лю преди началото на съвещанието на министрите на финансите на 7-те най-развити в индустриално отношение държави в света в Лондон.

През януари тази година Конгресът на САЩ прекрати до 18 май действието на тавана на дълга, който бе фиксиран на 16,4 трлн. долара. На 19 май таванът ще бъде установен на ново равнище, като бъдат отчетени заетите средства от властите през изминалия период.

Американското правителство може да действа в продължение на няколко месеца без нови заеми, използвайки вътрешни резерви. По-конкретно американският ипотечен гигант Fannie Mae обяви, че е получил рекордни тримесечни приходи и че ще върне н хазната 59,4 млрд. долара. В разгара на финансовата криза от 2008 г. правителството спаси институцията от фалит, като сега тя връща част от вложените в нея средства.

Именно това плащане „ясно показва, че всъщност крайният срок за нас няма да настъпи най-рано до Деня на труда“, изтъкна Лю.

При това той предупреди, че „Конгресът трябва незабавно да се заеме с това“. „Неопределеността, предизвиквана от отлаганията по този проблем, не вещае нищо добро“, убеден е министърът на финансите на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още