IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв не поднесе изненади

Централната банка на САЩ декларира готовността си да промени темповете на изкупуване на облигации в зависимост от състоянието на икономиката

21:36 | 01.05.13 г. 1
Федералният резерв не поднесе изненади

Федералният резерв има готовност да промени темповете на изкупуване на облигации в зависимост от състоянието на икономиката, предаде Bloomberg.

“Комитетът е готов да увеличи или намали темпа на покупките … в зависимост от перспективите пред пазара на труда и инфлацията”, посочва се в съобщението на Федералния комитет на отворените пазари след редовното заседание на неговите членове.

Председателят на Фед Бен Бернанке продължава с усилията си да насърчи заетостта, тъй като 11,7 млн. американци продължават да са безработни. В петък трудовото министерство на САЩ ще обяви данните за безработицата през април, като очакванията са тя да остане 7,6%, въпреки доказателствата, че икономическият растеж се забавя.

“Комитетът се надява, че с подходяща политика икономическият растеж ще продължи с умерени темпове и равнището на безработицата постепенно ще намалява”, посочва се още в съобщението. “Освен това очакваме, че инфлацията в средносрочен план ще се движи под и около целта от 2%”, допълва управителният орган на Федералния резерв.

Федералният резерв ще продължи да изкупува ценни книжа, обезпечени с ипотеки, на стойност 40 млрд. долара на месец и държавни облигации за 45 млрд. долара, както и да реинвестира доходите от дълговите книжа с настъпващ матуритет. Комитетът потвърди, че изкупуването на облигации ще продължи до “значително подобрение на перспективите пред пазара на труда”.

Основната лихва също така ще остане на рекордно ниско ниво, близо до нулата, докато безработицата не се понижи до 6,5%, а перспективите пред инфлацията не се повишат до 2,5%.

Анализаторите не очакваха да има промени в политиката на Федералния резерв, поради което индексите на Wall Street не реагираха след излизането на становището на комитета. Инвеститорите се отдръпнаха от пазара днес, след като стана ясно, че през миналия месец в САЩ са били създадени по-малко работни места в частния сектор, отколкото се очакваше, производството е забавило ръста си, а строителните разходи са се свили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Shemata
преди 11 години
Миглена Иванова, ФЕД поднесе доста голяма изненада с публикуването на решението си от срещата! :)п.с. виждам на снимката, че сте младо момиче, т.ч. на Вас и ви е простено, че не сте разбрали, че в решението на ФЕД има голяма промяна ;). Ако не сте само иконом. журналист, то погледнете валутните двойки как се движиха последните дни/седмица и вижте какво стана след решението на ФЕД :). Има много много голяма промяна ;)Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още