IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошени икономически данни оказват натиск върху Wall Street*

Частният бизнес в САЩ е създал по-малко работни места от очакваното през април, а производството в страната е забавило темповете на ръст

17:27 | 01.05.13 г.
Влошени икономически данни оказват натиск върху Wall Street*

Индексите на Wall Street се понижават в началото на сесията заради по-лошите от очакваното данни за пазара на труда, предаде Bloomberg.

Малко повече от половин час след началото на търговията Dow Jones се понижава с 0,4% до 14 780 пункта, S&P 500 регистрира спад от 0,47% до 1 590 пункта, а Nasdaq изтрива 0,44% до 3 314 пункта.

Частрият бизнес в САЩ е разкрил по-малко работни места през април, отколкото се очакваше, сочат данни на ADP Research Institute. През миналия месец са били открити нови 119 хил. работни места, което е най-малко от септември 2012 г. насам, след като през март бяха разкрити нови 131 хил. работни места. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха да бъдат разкрити 150 хил. нови работни места.

По-късно ще излязат и решенията на Федералния комитет на отворените пазари след редовното му заседание. Анализаторите не очакват Федералният резерв да промени темповете на изкупуване на облигации през този месец.

“Данните на ADP са разочароващи, защото са поредното доказателство за забавянето на икономиката”, коментира пред информационната агенция Том Уърт от Chemung Canal Trust Co.

Правителствените данни за безработицата ще излязат утре. Очакванията са частният сектор и правителствените агенции да са разкрили 148 хил. работни места през април, след като през март бяха открити нови 88 хил. работни места.

Същевременно търговското министерство на САЩ съобщи, че строителните разходи през март са се понижили с 1,7% до 856,72 млрд. долара на годишна база, което е седеммесечен минимум. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,7 на сто на строителните разходи. Понижението се дължи на влошените публични разходи за строителство, които през март са паднали до 6,5-годишно дъно.

Заради доклада икономисти се опасяват, че има риск от низходяща ревизия на икономическия растеж за първото тримесечие.

За забавяне на икономиката свидетелстват и данните на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management - ISM), чийто индекс на промишленото производство в САЩ се е понижил до 50,7 пункта през април от 51,3 пункта през март. Все пак индикаторът е над границата от 50 пункта, което означава, че производството се разширява със забавени темпове. Подобна тенденция беше отчетена и в Китай.

* Актуално към 17.10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още