IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси приключиха месеца на оптимистична вълна

Предупреждавах хората за възможна корекция, но отстъпленията все още са разглеждани като възможности за покупки, коментира анализатор

23:59 | 30.04.13 г.
Американските индекси приключиха месеца на оптимистична вълна

Основните американски индекси се събраха на положителна територия в последния ден на април въпреки някои слаби отчети на компании и смесените макроикономически данни, записвайки и силни печалби за месеца, съобщи CNBC.

Dow Jones напредна с 0,14% до 14 839,80 пункта, воден от акциите на IBM, които поскъпнаха с 1,7% до 202,54 долара, докато тези на Pfizer, понижили стойността си с 4,5% заради по-слабите от очакваните резултати на компанията за първото тримесечие, бяха начело на отстъпващите в индекса на сините чипове.

През април печалбата на индекса надхвърли 1,8%, а това е пети пореден месец, в който той неотклонно се повишава.

Standard & Poor's 500 спечели 0,25% до 1 597,57 пункта, надхвърляйки с по-малко от четвърт пункт досегашното си най-високо ниво при затваряне от 1 597,35 пункта, като сред ключовите му подсектори технологичните компании осигуриха най-силната подкрепа за благоприятния резултат, докато тези от сектора на здравеопазването натежаха в най-голяма степен върху представянето му. Месечната печалба на индекса, която е шеста поредна, достигна 2,3%.

Акциите на Best Buy прибавиха 7,4% към стойността си до 25,99 долара, водейки печелившите в индекса, след като веригата магазини за потребителска електроника обяви, че продава дела си в смесеното предприятие с Carphone Warehouse, което означава пълното ѝ изтегляне от европейския пазар. Пазарната капитализация на Pitney Bowes обаче потъна с 15,6% до 13,67 долара за акция, заставайки начело на губещите в индекса, след като тримесечните ѝ резултати и годишната прогноза за печалба разочароваха.

Към момента малко над 60% от компаниите S&P 500 са публикували тримесечните си отчети, като 69% от тях надхвърлят очакванията за печалба. Ако останалите компании публикуват данни, оправдаващи предварителните очаквания, печалбите ще надхвърлят с 4% резултатите от първото тримесечие на 2012 г. Само 44% от публикувалите отчети обаче надхвърлят прогнозите за приходи, като до момента средният показател остава с 1% под очакванията.

Nasdaq Composite се повиши с 0,66% до 3 328,79 пункта, изкачвайки нов 12-годишен връх. Той също отчете печалба за 6-ти пореден месец, като през април тя е 2,8%.

Цените на еднофамилните жилища в САЩ през февруари на годишна основа са се повишили с най-бързо темпо за последните 7 години, сочи съвкупният индекс на S&P/Case Shiller за 20 от големите градове в САЩ.

Потребителското доверие пък е скочило до 68,1 пункта през април от 59,7 пункта през миналия месец главно заради по-добрата перспектива за пазара на труда, става ясно от доклад на Conference Board. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст до 60,8 пункта.

Производствената активност в американския Среден Запад обаче показва леко свиване през този месец, като индексът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Чикаго се е понижил до 49 пункта от 52,4 пункта през март. Предварителните прогнози на специалистите бяха за минималното му разширяване до 52,5 пункта.

Разходите за труд са нараснали с 0,3% през първото тримесечие, оставайки под предварителните очаквания, съобщиха от американското министерство на труда. Данните обаче може да са били изкривени от грешка, открита в данните за премиите на служителите в продажбите и офис-персонала, добавиха от ведомството, уточнявайки, че влиянието върху окончателните резултати е минимално. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на разходите за труд от 0,5%.

„Предупреждавах хората за възможна корекция, но отстъпленията все още са разглеждани като възможности за покупки“, заяви Ранди Фредерик, управляващ директор на отдела за активна търговия с деривативни инструменти в Schwab Center for Financial Research. „Оставам оптимист като цяло за 2013 г., но все още може да станем свидетели на отстъпления през второто тримесечие. Запазете дългите си позиции, но продължавайте да хеджирате за понижения“, добави той.

Акциите на U.S. Steel поскъпнаха с 1,5% до 17,80 долара въпреки публикуваната от компанията тримесечна печалба и спад от 10% на продажбите, но тези на Cummins загубиха 6,1% от стойността си до 106,39 долара, след като тримесечните резултати на компанията не оправдаха очакванията на анализаторите.

Пазарната капитализация на Apple се разшири с 2,9% до 442,78 долара за акция, след като технологичният гигант обяви, че ще емитира облигации на стойност 17 млрд. долара, за да финансира програмата си за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още