IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство на Италия обнадежди пазарите

Засилват се спекулациите и очакванията, че ЕЦБ ще понижи основната лихва

23:14 | 29.04.13 г.
Новото правителство на Италия обнадежди пазарите

С ръстове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като новият премиер на Италия Енрико Лета спечели вота на доверие в долната камара на парламента, както се очакваше, предаде агенция Ройтерс.

В края на търговията Dow Jones се повиши с 0,72% до 14 819 пункта, S&P 500 добави 0,74% до 1 594 пункта, а Nasdaq нарасна с 0,85% до 3 307 пункта.

Енрико Лета обеща пред парламента в Рим, че ще работи в посока промяна на фокуса на политиката на Европейския съюз от икономии към мерки за растеж, както и да реформира социалната система на страната, за да обхване още уязвими обществени групи. Той беше подкрепен от собствената си Демократическа партия, партията на Силвио Берлускони, както и тази на бившия служебен премиер Марио Монти.

Инвеститорите посрещнаха позитивно новината за новото правителство на Италия, което положи клетва още вчера, както беше обещал президентът Джорджо Наполитано.

Същевременно добрите настроения на пазарите се подхранваха и от засилващите се спекулации, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи основната лихва. Днес стана ясно, че повечето от членовете на Управителния съвет на банката предлагат основният лихвен процент да бъде понижен с от 0,25 до 0,5 пр.п.

Същевременно данни на американското търговско министерство показват, че домакинствата в САЩ продължават да харчат повече, въпреки изтеклите данъчни облекчения в началото на тази година. Потребителските разходи са се повишили с 0,2% през март, след като през февруари нараснаха с 0,7 на сто.

Същевременно обаче доходите на американците са забавили ръста си през март до 0,2%, след като през февруари се повишиха с 1,1%. Разполагаемият доход на домакинствата, коригиран с инфлацията и дължимите данъци, се е увеличил с 0,3 на сто през миналия месец, докато през февруари беше отчетен ръст от 0,7 на сто.

Заради противоречивите данни пазарните участници очакват централните банки да продължат с агресивната си монетарна политика. Анализатори прогнозират, че тази седмица Федералният резерв ще потвърди ангажимента си да изкупува облигации.

Акциите на Apple поскъпнаха с 3,4% и поведоха ръстовете при технологичния сектор, след като стана ясно, че компанията подготвя първата си дългова емисия. Акциите на Microsoft Corp. добавиха над 2 на сто, както и на Google Inc., Hewlett-Packard Co. и International Business Machines Corp.

Пазарната оценка на Tenet Healthcare Corp. се повиши с 6,6%, тъй като болниците на компанията ще получат повече плащания от администрацията, за да лекуват пациенти по програмата Medicare.

С близо 4 на сто нарасна и пазарната капитализация на Valeant Pharmaceuticals International Inc., след като компанията съобщи, че преговаря за сливане с Actavis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още