IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се движат с повишения в началото на сесията*

Добрите данни за потребителските разходи и предварителните договори за продажба на стари жилища в САЩ, както и новините от Италия подкрепят оптимизма

18:28 | 29.04.13 г.
Индексите на Wall Street се движат с повишения в началото на сесията*

С повишения на индексите се води сесията на Wall Street заради добрите макроикономически данни от САЩ, както и оптимизмът на пазарните участници, че централните банки ще продължат със стимулите за икономиката, предаде Bloomberg.

Около час и половина след началото на търговията Dow Jones се повишава с 0,52% до 14 789 пункта, воден от акциите на Microsoft and Disney. S&P 500 нараства с 0,61% до 1 592 пункта, като се доближава до рекордните стойности, които достигна по-рано този месец. Nasdaq добавя 0,86% до 3 307 пункта.

Потребителските разходи в САЩ са се повишили с 0,2% през март, след като през февруари нараснаха с 0,7 на сто, сочат данните на американското търговско министерство. Очакванията бяха те да останат без промяна.

Същевременно обаче заради изтичането на данъчните облекчения за доходите от труд ръстът на доходите на американските домакинства се е забавил до 0,2% през март от 1,1% през февруари. Инфлацията за месеца обаче се е понижила за първи път от ноември миналата година с 0,1%.

Доклад на американската асоциация на брокерите на недвижими имоти пък показва, че предварителните договори за продажба на стари жилища също са се увеличили през март до най-високо ниво от април 2010 г.

От Европа също не липсваха новини, които да подхранват оптимизма. Италианският президент Джорджо Наполитано изпълни целта си страната да има правителство преди отварянето на пазарите днес. Вчера членовете на кабинета на премиера Енрико Лета положиха клетва, а тази вечер парламентът в Рим ще гласува вот на доверие на правителството.

Въпреки, че Лета преодоля политическата безизходица, в която изпадна страната след изборите през февруари, днес Moody’s предупреди, че все още има опасност тя да потърси спасителна помощ от партньорите си от еврозоната. Агенцията посочи, че ще оценява доколко новото правителство ще бъде способно да осъществява необходимите реформи, за да изведе страната от рецесията.

Инвеститорите обаче оцениха положително новината за кабинета на Лета и разходите за финансиране на Италия паднаха до най-ниското си ниво от октомври 2010 г. насам след аукцион на 5-годишни и 10-годишни държавни облигации.

С повишения в началото на сесията се движат акциите на Actavis Inc. и Valeant Pharmaceuticals International Inc., след като запознати източници, пожелали анонимност, съобщиха, че двете компании преговарят за сливане.

* Актуално към 18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още