IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречивите икономически данни се отразяват и на американските индекси*

Повечето макроикономически данни вече имат по-голямо пазарно въздействие върху пазарите на акции и облигации от тези за БВП, смятат анализатори на Goldman Sachs

18:20 | 26.04.13 г.
Противоречивите икономически данни се отразяват и на американските индекси*

Основните американски индекси не успяват да сформират ясна тенденция на движение в началото на днешната сесия, след като по-слабите от очакваното данни за икономическия растеж на страната през първото тримесечие бяха компенсирани от положителния доклад за потребителското доверие през април, съобщи CNBC.

Dow Jones се колебае в коя посока да поеме, като засега напредва с 0,08% до 14 712,96 пункта, воден от акциите на Hewlett-Packard, които прибавят 3,4% от стойността си до 20,26 долара, докато тези на Pfizer, поевтиняващи с 1,85% до 29,70 долара, натежават в най-голяма степен върху представянето му. Две трети от компонентите на индекса на сините чипове са на негативна територия.

Standard & Poor's 500 губи 0,21% до 1 581,86 пункта, като сред ключовите му подсектори компаниите за производство на материали отстъпват в най-голяма степен от досегашните си позиции, докато производителите на луксозни стоки се справят най-добре. Акциите на JCPenney обаче поскъпват с 8,1% до 16,48 долара, след като стана ясно, че легендарният инвеститор Джордж Сорос е придобил дял от 7,9% в компанията. Nasdaq Composite се понижава с 0,4% до 3 276,93 пункта.

От министерството на търговията на САЩ обявиха, че според предварителната оценка брутният вътрешен продукт на страната се е разширил с 2,5% през първото тримесечие, докато очакванията на анализаторите бяха за ръст от 3%.

„БВП по традиция бе сред икономическите съобщения с най-голямо влияние върху пазарите на облигации и акции. Но от началото на кризата повечето макроикономически данни имаха много по-голямо пазарно въздействие докато ефектът от изненадите при БВП избледня“, пишат в своя бележка анализатори на американската банка Goldman Sachs.

Потребителското доверие през април е намаляло до 76,4 пункта от 78,6 пункта през март, сочат данни от проучване на на Ройтерс и Университета на Мичиган. То показва също, че американците остават притеснени за заетостта и финансовите си перспективи. Данните обаче се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите, които очакваха понижение до 73,2 пункта.

Акциите на Chevron повишават стойността си с 1,2% до 119,94 пункта, след като печалбата на компанията за първото тримесечие надхвърли очакванията, макар приходите да останаха малко под тези за предходното тримесечие заради по-ниските цени на петрола и свиването на дейността в рафинериите на компанията.

Пазарната капитализация на Amazon.com се свива с 7% до 255,55 долара за акция, след като тримесечната печалба на компанията за онлайн търговия надхвърли предварителните прогнози, но тя прогнозира слаби продажби през настоящото тримесечие.

Акциите на Starbucks губят 1,1% от стойността си до 59,85 долара, след като приходите на веригата останаха под очакванията на анализаторите, а прогнозата ѝ за печалба за настоящото и следващото тримесечие също разочарова.

Пазарната капитализация на строителната компания D.R. Horton нараства с 6,6% до 26,14 долара за акция, след като компанията обяви почти два пъти по-висока печалба от прогнозираната от специалистите. 

*Актуално към 17,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още