IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокова сесия за Wall Street

Пазарът преживя краткотрайно рязко пропадане заради фалшиво съобщение за атака над Белия дом, добрите настроения се диктуваха от отчетите

23:21 | 23.04.13 г.
Шокова сесия за Wall Street

Въпреки шока, който причини фалшивият туит, публикуван от хакнатия профил на Associated Press в Twitter, индексите на Wall Street приключиха днешната сесия с повишения. Dow Jones се повиши с 1,04% до 14 719 пункта, S&P 500 добави 1,06% до 1 579 пункта, а Nasdaq регистрира ръст от 1,1% до 3 269 пункта.

Доброто настроение на инвеститорите беше за кратко попарено, след като в Twitter се появи публикация на AP, в която се съобщаваше за 2 експлозии в Белия дом, както и че президентът на САЩ Барак Обама е бил ранен. Минути по-късно агенцията обяви, че става въпрос за хакерска атака и блокира всичките си профили в социалната мрежа.

Този промеждутък обаче беше достатъчен Dow Jones да изтрие над 140 пункта. Това показва колко чувствителни могат да бъдат пазарите на подобни новини.

Днешната сесия мина под знака на корпоративните отчети и добрите данни за пазара на имоти в САЩ. Федералната агенция за жилищно финансиране съобщи, че цените на жилищата в САЩ са нараснали със 7,1% през февруари на годишна база и с 0,7% за месеца. Данните показват, че цените не са отбелязвали спад на месечна база от януари 2012 г.

Същевременно американското търговско министерство съобщи, че продажбите на нови жилища през март също са надвишили очакванията. Според статистиката на ведомството през миналия месец са били продадени 417 хил. жилища на годишна база и със сезонна корекция, докато очакванията бяха за 416 хил. продажби.

Пазарната оценка на Netflix скочи с близо 25% в днешната сесия – най-големият ръст в състава на S&P 500, след като компанията обяви силен ръст на новите абонати за последното тримесечие.

Акциите на Bank of America Corp. поскъпнаха с над 3 на сто, след като Morgan Stanley препоръча на инвеститорите да ги купуват. Акциите на Apple регистрираха повишение от близо 2 на сто, тъй като инвеститорите са в очакване на отчета на компанията.

С повишение приключи сесията и за книжата на American International Group, които се поведоха по ръстовете на финансовите акции. Финансовият подиндекс беше вторият най-добре представил се в състава на S&P 500.

“Досега сезонът на отчетите върви добре, но предстои да видим резултатите на още много компании”, коментира пред Bloomberg Марк Кравиц, партньор и управляващ директор в HighTower Advisors LLC.

Заради силните отчети пазарните участници днес пренебрегнаха данните за забавящата се производствена активност в еврозоната и в САЩ. Производствената активност в еврозоната се е свила за 19-ти месец от последните 20 месеца през април, а в Страната на неограничените възможности е достигнала 6-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още