IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошените корпоративни резултати притиснаха Wall Street

Акциите направиха опит за възстановяване, след като Федералният резерв публикува Бежовата книга

23:24 | 17.04.13 г.
Влошените корпоративни резултати притиснаха Wall Street

Американските акции направиха опит за възстановяване, след като Федералният резерв публикува редовния си доклад за икономическия растеж. Констатациите на Фед за икономиката на страната обаче се оказаха недостатъчни да подкрепят оптимизма на пазарните участници и индексите на Wall Street приключиха сесията с понижения.

Dow Jones се понижи с 0,93% до 14 619 пункта, S&P 500 регистрира спад от 1,43% до 1 552 пункта, а Nasdaq изтри 1,83% до 3 205 пункта.

Всички индустриални групи в състава на S&P 500 отчетоха понижения, като най-силно поевтиняха акциите на енергийните, технологичните и финансовите компании, съобщи Bloomberg. Сред най-големите губещи се наредиха акциите на Bank of America, чиито финансови резултати се разминаха с очакванията на анализаторите. Това обаче постави под натиск целия финансов сектор.

Сериозен спад отчетоха и акциите на Apple. Компанията изтри над 5% от пазарната си оценка в редовната сесия, но в следборсовата търговия акциите започнаха да се възстановяват от загубите. В един момент от сесията цената на акциите се спусна под 400 долара за първи път от декември 2011 г., след като DigiTimes съобщи, че доставките на iPad mini може да се понижат с от 20 до 30% през тримесечието заради отслабващото търсене на пазара.

Същевременно пазарната оценка на Cirrus Logic – един от основните доставчици на Apple, се срина с над 10 на сто, след като компанията прогнозира, че финансовият й резултат за първото тримесечие няма да оправдае очакванията. Това също натежа на акциите на американския технологичен гигант.

Междувременно от Федералния резерв пак определиха икономическия растеж на страната като “умерен”, а само регионалните банки в Ню Йорк и в Далас отчитат ускоряване на растежа, посочва се в редовния доклад на централната банка, известен като “Бежова книга”.

Докладът не предизвика изненади, а по-скоро потвърди последните макроикономически данни, особено за жилищното строителство и автомобилостроенето.

Според Джонатан Голъб от UBS AG американските акции навлизат в период на “пролетна ваканция”, която ще доведе до загуби за инвеститорите на фона на забавянето на икономическия растеж и на отслабените корпоративни резултати.

“Пазарът е в синхрон със слабите печалби и икономическите тенденции. Още една пролетна ваканция е вероятно да се материализира и сега е добър момент да се обърне гръб на риска”, посочва експертът в свой анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още